Az Európai Bizottság 500 millió eurós támogatást javasol Jordániának

Az Európai Bizottság elfogadott egy javaslatot, amely 500 millió eurós makroszintű pénzügyi támogatást irányoz elő Jordániának, a Közel-Kelet egyik államának.

A támogatás célja, hogy segítse Jordániát külső finanszírozási szükségleteinek egy részének fedezésében, valamint támogassa a költségvetési konszolidációs törekvéseket és a strukturális reformokat. Ezek a lépések hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország folytathassa ambiciózus reformprogramját, elősegítve ezzel a munkahelyteremtést, a gazdasági növekedést és a beruházásokat.

Az Európai Unió 2013 óta már 1,08 milliárd eurót folyósított Jordániának három korábbi makroszintű pénzügyi támogatási program keretében. Ezek a programok segítséget nyújtottak az országnak a sürgős finanszírozási szükségletek, így a koronavírus-járvány okozta válság kezelésében, az általános makrogazdasági stabilitás fenntartásában és a reformok végrehajtásában.

Az új támogatás hosszú távú kölcsönök formájában érkezik majd, kedvezményes feltételek mellett. A folyósítás három részletben történik, és szorosan összekapcsolódik az EU és Jordánia közötti egyetértési megállapodásban rögzített konkrét szakpolitikai intézkedések végrehajtásával.

A negyedik makroszintű pénzügyi megállapodásra vonatkozó bizottsági javaslatot még az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamokat tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Ez a makroszintű pénzügyi támogatás az EU szomszédos országokkal szembeni szélesebb körű kötelezettségvállalásának része, és egy rendkívüli uniós válságkezelési eszközként funkcionál, amely a súlyos fizetésimérleg-problémákkal küszködő, csatlakozásra váró és szomszédos országok számára áll rendelkezésre.