Új uniós tengeri misszió a Vörös-tengeren

Az Európai Unió új Aspides nevű missziót indított a Vörös-tengeren, hogy megvédje a kereskedelmi hajókat a húszi lázadók támadásaitól, és helyreállítsa a régió hajózásának biztonságát.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell Brüsszelben hétfőn tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az új uniós misszió, az Aspides, eredményesen védi a kereskedelmi hajók áthaladását a Vörös-tengeren, és hozzájárul a tengerhajózás biztonságának megerősítéséhez a térségben. Borrell kiemelte, hogy a misszió az EU gyors és egyértelmű válasza volt a nemzetközi jogot sértő támadásokra, amelyek veszélyeztetik a hajózást, az emberéleteket, és kockáztatják a nemzetközi kereskedelmet, valamint a régió stabilitását.

A misszióban eddig négy tagállam ajánlott fel hajókat, és összesen 19 tagállam járult hozzá katonákkal, illetve más személyzettel. A misszió nem lép fel a húszik ellen a szárazföldön, hanem kizárólag a tengeren védi az Európába tartó kereskedelmi hajókat, és ezzel hozzájárul a régió stabilitásához.

Vaszileiosz Griparisz, a görög haditengerészet ellentengernagya és az EU vörös-tengeri missziójának parancsnoka szerint a húszi lázadók támadásai miatt a kereskedelmi hajók útvonalai 10–14 nappal hosszabbodtak meg, ami a szállítási költségek megduplázódásához és a biztosítási díjak mintegy hatvan százalékos emelkedéséhez vezetett. Griparisz emlékeztetett arra, hogy éves szinten a világkereskedelem 30 százaléka bonyolódik le a Vörös-tengeren keresztül, amely a támadások miatt a közelmúltban megfeleződött.

Az Aspides misszió a nemzetközi joggal és a vonatkozó ENSZ-egyezményekkel összhangban működik, és együttműködik a hasonló gondolkodású partnerországokkal a hajózás biztonságának és a régió stabilitásának szavatolása, valamint az erőszak felszámolása érdekében. Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei február közepén hagyták jóvá az EUNAVFOR Aspides nevű uniós művelet elindítását, amelynek keretében a hadihajók kísérik a kereskedelmi hajókat, hogy megvédjék őket az esetleges támadásoktól Afrika szarvánál és az Indiai-óceán nyugati részén.