Az EU tagállamai veszélyben forrásaik elvesztésével

Az Európai Unió tagállamai számára komoly veszélyt jelent, hogy a válság utáni helyreállítási alapból (RRF) rendelkezésre álló 723 milliárd euróból eddig kevesebb mint egyharmadot kaptak meg, ami aggodalmakat vált ki Brüsszelben a projektek 2026 júniusi határidejének közeledtével.

Az Európai Bizottság szigorú adminisztrációs és bürokratikus szabályai miatt a tagállamok csak 225 milliárd euróhoz jutottak hozzá az alapból. Az RRF szabályai eltérnek a kohéziós forrásoktól, mivel itt csak a projektek befejezése után történik meg a kifizetés, ami további nyomást helyez az országokra. A szigorú feltételek bevezetését a fukarországok és Németország szorgalmazták, mivel a közös hitelfelvételt kockázatosnak ítélték meg. A helyzetet súlyosbítja a feltételességi eljárás (jogállamisági mechanizmus) bevezetése is.

Az országok most az eljárások egyszerűsítését sürgetik, mivel a bonyolult szabályozások és szigorú ellenőrzések akadályozzák a források igénylését. A Politico szerint a brüsszeli tisztviselők is csalódottak a helyzet miatt, és felmerül a kérdés, hogy érdemes-e hitelért folyamodni az RRF keretében. Az Európai Bizottság a növekvő nyomás hatására új stratégiákat vizsgál a kifizetések felgyorsítására, de a rendelkezésre álló összeget már 648 milliárd euróra csökkentették, mivel a kormányok nem nyújtottak be elegendő hitelkérelmet.

Spanyolország példája rávilágít, hogy a tagállamok milyen kihívásokkal néznek szembe a forrásokhoz való hozzáférés terén. A Bizottság szigorú kritériumai miatt az országoknak átfogó helyreállítási terveket kell benyújtaniuk, ami tovább nehezíti a helyzetet. Egyes országok vonakodnak a kölcsönökért cserébe népszerűtlen reformokat végrehajtani, és a csalás, valamint az ellenőrzési mechanizmusok hiányosságai miatt is aggodalmak merülnek fel. Az Európai Számvevőszék a szoros határidők és a felügyelet hiányosságaira hívta fel a figyelmet.

Magyarország esetében a helyzet különösen sürgető, mivel a kormány nem teljesítette a Bizottság által meghatározott átláthatósági és korrupcióellenes intézkedéseket, így a jóváhagyott terv ellenére nem fér hozzá a neki járó forrásokhoz. A 2026 nyári határidő közeledtével a forrásvesztés szinte biztos, hacsak nem lazítanak a szabályokon vagy nem tolják ki a határidőket.

Közgazdászok szerint a helyreállítási alap kezelésének jelenlegi hatékonysága alááshatja a kevésbé eladósodott tagállamok bizalmát, ami akadályozhatja a jövőbeli közös hitelfelvételeket. Az RRF ügyében az Európai Bizottságnak hamarosan lépnie kell, mivel a védelmi kiadásokat is egy új kölcsönből tervezik finanszírozni.