Madárinfluenza: Az EU szerint alacsony a fertőzés kockázata

Az Európai Bizottság szerint nincs ok az aggodalomra Európában a madárinfluenza kapcsán, mivel az emberek fertőzésének kockázata alacsony, és az EU biológiai biztonsága magas szintű.

Az Egyesült Államokban a második madárinfluenzás megbetegedést azonosították egy tejipari dolgozón, ami világszerte aggodalmat keltett, de az Európai Bizottság közleménye szerint Európában alacsony a lakosság esélye a fertőződésre. Az EU biológiai biztonsága és a felügyelet magas szintű, így a fokozott éberség mellett nincs ok az aggodalomra.

Az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint az USA-ban történt esetek nem utalnak különösebb veszélyre. A második eset egy coloradói személyt érintett, aki fertőzött baromfik között kapta el a betegséget.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) fő szakértője, Angeliki Melidou az Euractiv hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a madárinfluenza-vírussal való fertőzés kockázata jelenleg alacsony a lakosság körében, és azoknál is alacsony vagy közepes, akik foglalkozásuk miatt fertőzött állatoknak vannak kitéve.

Az ECDC és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által közzétett jelentés szerint a madárinfluenza-vírusok nem szereztek meg olyan mutációkat, amelyek lehetővé tennék a légi úton történő átterjedést az emberekre. A madarakban észlelt vírusok összesített száma csökken, de a globális terjedés és harmadik országokban való jelenlét komolyabb kockázatot jelenthet.

A jelentés emlékeztet arra, hogy számos emlősfaj, köztük a rókák, nercek és háziállatok, mint a macskák, fogékonyak a madárinfluenza keringő törzsére, amint azt a Finnországban és Lengyelországban 2023-ban történt esetek is mutatják.

A jelentés figyelmeztet arra is, hogy ha a madárinfluenza-vírusok képesek lesznek emberek között is terjedni, az nagymértékű járványt okozhat. Az európai hatóságok a megelőzésre koncentrálnak, és többek között a baromfitelepek fokozottabb ellenőrzését, a gyors diagnosztikához való hozzáférés biztosítását, az állat- és humánegészségügyi intézmények közötti szorosabb együttműködést, valamint a vakcinázás végrehajtását javasolják.

Az Európai Bizottság régóta hangoztatja az arany vízum programok biztonsági kockázatait és szorgalmazza megszüntetésüket. Spanyolország bejelentette, hogy megszünteti az úgynevezett "arany vízum" programot, amely lehetővé tette a nem uniós állampolgárok számára, hogy jelentős ingatlanbefektetések révén tartózkodási jogot szerezzenek az országban. Ez a lépés elősegíti, hogy a lakhatás ne spekulatív üzleti tevékenységként, hanem alapvető jogként jelenjen meg, és csökkenti a spekulatív ingatlanpiaci tevékenységeket.