Az Apple kifizet, hogy lezárja a „batterygate” botrányt

Az Apple kész anyagi kompromisszumra, hogy véget vessen a régebbi iPhone modellek szándékos lassítása miatt kirobbant botránynak, és ezt a hozzáállást Kanadában is alkalmazza.

A „batterygate” néven ismertté vált ügy, amely hét évvel ezelőtt robbant ki, még mindig nem ért véget. Az Apple úgy döntött, hogy fizetni fog Kanadában, hogy lezáruljon a régebbi iPhone-ok teljesítményének szándékos csökkentésével kapcsolatos ügy. A vállalat 2017-ben ismerte el, hogy korlátozza az eszközök teljesítményét, de ezt az akkumulátor élettartamának megőrzése és a váratlan kikapcsolások elkerülése érdekében tették, és egy új energiagazdálkodási rendszert vezettek be az iOS 10.2.1 frissítésben. Azonban a frissítés kiadási megjegyzéseiben kezdetben nem tájékoztatták a felhasználókat erről a változásról, ami felháborodást váltott ki. Az Apple később bocsánatot kért az átláthatóság hiánya miatt, és ideiglenesen csökkentette az akkumulátorcsere árát.

Azonban a felhasználók és a bíróságok nem elégedtek meg ezzel a magyarázattal, és az Apple, bár nem ismerte el a hibázását, több fórumon is fellebbezett, de végül hajlandó volt fizetni, hogy véget vessen az ügynek. Az Egyesült Államokban 500 millió dolláros kifizetésre kötelezték, és a kártérítések kifizetése már meg is kezdődött idén januárban. Kanadában pedig beleegyezett, hogy 14,4 millió kanadai dollárt fizessen egy csoportos kereset rendezésére. A kártérítésre jogosultak közé tartoznak azok a jelenlegi vagy korábbi kanadai lakosok, akik iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, vagy iPhone SE készüléket használnak iOS 10.2.1 vagy újabb verzióval, illetve az iPhone 7 vagy iPhone 7 Plus tulajdonosai, ha készülékükön iOS 11.2 vagy újabb verzió volt telepítve 2017. december 21. előtt.

A Rochon Genova LLP ügyvédi iroda szerint az érintett ügyfelek 17,50 és 150 kanadai dollár közötti összeget kapnak az Apple-től, a benyújtott követelések számától függően. Az Apple a peres iratok szerint minden állítást tagadott, és az egyezség nem jelenti a vétkesség beismerését, de lehetővé teszi a vállalat számára, hogy elkerülje a további pereskedés költségeit és időbeli terheit.