Alibaba: 60 perc alatt a világ bármely pontjára ér a csomag rakétával

Az Alibaba kínai e-kereskedelmi óriás bejelentette, hogy egy új, rakétákkal működő kézbesítési módszeren dolgozik, amelynek segítségével a világ bármely pontjára egy órán belül eljuttatnák a megrendelt termékeket.

Az Alibaba a WeChat-en keresztül osztotta meg a hírt, miszerint együttműködik a pekingi székhelyű Epoch Space vállalattal a rendszer kifejlesztésében. A vállalat korábban már bevezetett egy ötnapos globális szállítást garantáló szolgáltatást, amely több fontos piacon is elérhető, köztük Németországban, Franciaországban, Portugáliában, Szaúd-Arábiában, Mexikóban és az Egyesült Államokban.

Az Epoch Space által fejlesztett YXZ–1 (Yuanxingzhe–1) nevű rakéta egy 120 köbméteres rakteret biztosítana az Alibaba számára, amely négy méter széles és legfeljebb 10 tonna rakományt képes szállítani. A rakéta felbocsátása egy keleti tartományból történne, az űrbe jutna, majd 25 perccel később landolna a célállomáson, ahol a csomagokat futószalagon keresztül raknák ki.

A terv még nem áll készen a megvalósításra, mivel az YXZ–1 még nem végezte el a repülési teszteket, és a szolgáltatás bevezetése még nem közelgő. Az Epoch Space, hasonlóan a SpaceX-hez, újrafelhasználható rakétákat fejleszt, amelyek képesek lennének hajóra is leszállni.

A költségek tekintetében még sok a bizonytalanság, hiszen például a SpaceX ötmillió dollárt számít fel egy 841 kg-os rakomány szállításáért, ami alapján az Epoch Space szolgáltatásának ára is hasonlóan magas lehet. Azonban a technológia fejlődésével és elterjedésével a költségek csökkenhetnek.