Árvíz sújtja a dél-urali térséget Oroszországban

Kurgan megyében szükségállapotot hirdettek az árvíz miatt, és a lakosságot felszólították otthonaik elhagyására. A katasztrófa 18 ezer embert és 10 ezer házat, ingatlant fenyeget, míg Orenburg megyében már több mint 6000 embert, köztük gyerekeket kellett evakuálni.

Kurgan megyében a kormányzó, Vagyim Sumkov bejelentette a szükségállapot bevezetését az árvíz miatt. Sumkov szerint a helyzet kiszámíthatatlan, a víz mennyisége rendkívüli, ezért szólította fel az árvíz által veszélyeztetett területek lakosságát az otthonuk elhagyására.

Az áradás a dél-urali térség több régióját is fenyegeti. Orenburg megyében már csütörtökön bevezették a regionális szintű szükségállapotot, amit vasárnap szövetségi szintre emeltek. Orszk városában, ahol az Ural folyó gátja átszakadt, négyezer ház került víz alá, és mintegy kétezernégyszáz embert kellett evakuálni.

Az orszki lakosok 20 ezer rubel, vagyonvesztés esetén pedig 50-100 ezer rubeles kifizetéseket kapnak, míg a károsult családoknak lakásbérlésre 10 ezer rubelt folyósítanak. Az elégedetlen lakosok videoüzenetben fordulnak Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, és a helyi polgármester, Vaszilij Kozupica lemondását követelik.

Gyenyisz Paszler, az orenburgi régió kormányzója találkozott a tüntetőkkel, és tájékoztatta őket, hogy eddig 649-en kaptak kárpótlást, további 16 ezer embert pedig a héten segítenek meg. A vállalkozások bérköltségét is kompenzálni fogják, és felhívta a figyelmet arra, hogy a környező városokat is sújtja a katasztrófa.

A gátszakadás ügyében indított büntetőeljárás gondatlanságra és a biztonsági előírások megszegésére utal. A gátat 2010-ben helyezték üzembe, de a karbantartására vonatkozó előírásokat többször megsértették, és nem hoztak időben intézkedéseket a megerősítésére. Az Ural folyó vízszintje a hirtelen olvadás miatt 9,6 méteresre duzzadt, miközben a létesítményt legfeljebb 5,5 méteres vízszint megtartására tervezték.

Szergej Szalmin, orenburgi polgármester szerint az árvízhelyzet kritikussá válása miatt le kell kapcsolni a szivattyútelepet az Ural folyónál, ami miatt a város lakosságának mintegy 30 százaléka maradhat vezetékes víz nélkül. A vízkivételt Novo-Szakmarszkban fogják elvégezni, ahol 112 artézi kút működik. A polgármester korábban példátlannak nevezte a térségben kialakult árvízhelyzetet, és a tetőzést szerdára várják.

Az orenburgi régióban az Ural és a Szamar folyó 10 168 házat és 18 471 telket árasztott el, ami miatt 6127 embert, köztük 1478 gyermeket evakuáltak. További 35 településen 2003 lakóházat és 2400 telket fenyeget a vízkár.