Amerikai pénzügyminiszter figyelmeztetése a kínai bankoknak

Szankciókkal fenyegette meg az amerikai pénzügyminiszter azokat a kínai bankokat, amelyek részt vesznek az orosz-ukrán háború finanszírozásában – számolt be róla a Bloomberg és a CNBC.

Janet Yellen, az amerikai pénzügyminiszter, négynapos kínai útját egy nyers figyelmeztetéssel zárta, amely a Moszkvával való kapcsolatokra vonatkozott. A kínai bankok és exportőrök számára egyértelmű üzenetet küldött: ha támogatják Oroszország katonai kapacitásának megerősítését, az Egyesült Államok szankciókkal fog válaszolni.

Yellen hangsúlyozta, hogy a vállalatok, beleértve a Kínai Népköztársaság vállalatait is, nem nyújthatnak anyagi támogatást Oroszország háborús törekvéseihez. Amennyiben mégis ezt teszik, jelentős következményekkel kell szembenézniük.

A Biden-kormányzat globális szinten törekszik arra, hogy leszámoljon azokkal a cégekkel, amelyek segítséget nyújtanak Oroszországnak a szankciók megkerülésében. Bár Kína már korábban is kapott figyelmeztetéseket, Yellen hétfői közvetlen szankciós fenyegetése szokatlan volt a Bloomberg elemzése szerint. Joe Biden elnök decemberben új rendeletet adott ki, amely a pénzügyminisztert ruházta fel azzal a hatáskörrel, hogy szankcionálja azokat a pénzintézeteket, amelyek az orosz katonai-ipari komplexumot segítik.

Ezzel párhuzamosan, az ukrajnai háború Oroszországon belül is komoly problémákat okoz. A brit védelmi minisztérium napi ukrajnai háborús hírszerzési jelentése szerint az országot egyre jobban sújtja az orvoshiány, ami a lakosság ellátását is veszélyezteti. A jelentés szerint 2024. április 3-án az orosz Duma adataiból az derült ki, hogy mintegy 30 ezer orvos hiányzott a rendszerből, ami a körzeti kórházak fele számára okozott valamilyen hiányt. Ez az adat emelkedést jelent a korábbi, 2023 novemberében jelzett 26 500 fős létszámhiányhoz képest. A hiány oka részben az, hogy számos egészségügyi dolgozó magán orvosi praxist kezdett, vagy külföldre távozott, annak ellenére, hogy a 2022 szeptemberi orosz mobilizációt követően az orvosokat kifejezetten figyelmeztették, hogy ne hagyják el az országot. Ennek ellenére legalább az egészségügyi dolgozók két százaléka elhagyta az országot ezt követően.

A növekvő munkakövetelmények és az elérhető orvosok számának csökkenése miatt több szolgáltatás jövőbeni visszavágását vetíti előre. 2024 elején úgy számolták, hogy az azt megelőző 15 hónapban legalább 7500-an hagyták el a pályát a sok túlóra és az alacsony fizetések miatt. Moszkva igyekszik az afrikai államokból feltölteni a kórházakat, de ez a képzés szintjének esetleges csökkenésével járhat.

Az ukrajnai háború pénzügyi hatásai az orosz polgári lakosság ellátásáért felelős szolgáltatások működését is veszélybe sodorják, és az orvosok számának csökkenése várhatóan 2024-ben tovább fog folytatódni. Az újonnan érkező egészségügyi dolgozók képzettségi hiányosságai az egészségügyi rendszer színvonalának romlásához vezethetnek.

Yellen nem zárta ki a kínai importra kivetett magasabb amerikai vámok lehetőségét sem, ha Kína nem foglalkozik az Egyesült Államok által felvetett aggályokkal, például a zöld energiaiparban tapasztalható túltermeléssel kapcsolatban.