A Telekom figyelmeztetése: Adathalász SMS-ek terjednek

Bűnözők adathalász SMS-ekkel próbálkoznak a Magyar Telekom ügyfeleinél, a vállalat felhívása szerint a Netflix és a DHL nevében küldött üzenetekkel próbálják megszerezni az áldozatok adatait.

Adathalász SMS-ekkel próbálkoznak bűnözők, amelyek általában külföldi (+33-as előhívójú) telefonszámokról érkeznek, és fizetési problémákkal kapcsolatos megtévesztéssel próbálják megszerezni az áldozatok adatait. A Telekom Facebookon közzétett felhívásában hívta fel a figyelmet erre a veszélyre.

A vállalat Facebook-posztja alatt számos hozzászólás érkezett, amelyek között volt, aki arról számolt be, hogy az ő számáról több hívás is indult, miközben ő maga nem hívott senkit. Egy másik ügyfél pedig arról panaszkodott, hogy folyamatosan visszahívják, mert állítólag az ő számáról volt nem fogadott hívásuk.

A Magyar Telekom az Economx-nak küldött válaszában kifejtette, hogy minden lehetséges intézkedést megtesznek a csalások és visszaélések megelőzése érdekében, figyelembe véve a jogszabályokat és a gyakorlatot. A vállalat tájékoztatást nyújt az ügyfeleknek arról, hogyan kerülhetők el a visszaélések, és felhívja a figyelmet az adataik védelmére.

A Telekom weboldalán és közösségi médiában is igyekszik felhívni az ügyfelek figyelmét a veszélyekre, és segítséget nyújtani azok elkerüléséhez. Az ügyfeleknek azt tanácsolják, hogy legyenek biztonságtudatosak, és először győződjenek meg arról, hogy valóban rendeltek-e az adott szolgáltatótól, vagy várják-e a csomagot az adott futárcégtől.

Fontos, hogy az SMS-ekben vagy e-mailekben található linkekre ne kattintsunk, és ha már megtettük, ne adjunk meg adatokat. A csalók által létrehozott weboldalak gyakran hasonlítanak a valódi szolgáltatók honlapjaira, de helyesírási hibákat tartalmazhatnak, ami gyanút kelthet.

A Telekom hangsúlyozza, hogy a csalási technikák és az adathalász tevékenységek folyamatosan változnak, így a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhatnak visszaélések. Amennyiben valaki úgy érzi, csalás áldozatává vált, a Telekom azt javasolja, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen.

A Netflix kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a platformon hamarosan debütáló A Bridgerton család harmadik évadának egyik főszereplője, Nicola Coughlan különleges kéréssel állt elő. A színésznő szerződésébe foglaltatta, hogy a szülei számára szolidabb verzióban is megvágják az erotikus jeleneteit. Coughlan a SiriusXM Hits rádió egyik műsorában beszélt arról, hogy ír katolikus családban nőtt fel, és egyszerűen nem szeretné, ha szülei a teljes tartalmat látnák.