A virtuális valóság csökkentheti a rákbetegek fájdalmait

A virtuális valóság (VR) terápiás alkalmazása jelentős fájdalomcsökkenést eredményezhet a krónikus fájdalommal küzdő daganatos betegeknél, egy friss kutatás szerint.

A virtuális valóság (VR) számos területen mutatkozik hasznosnak, nem csak szórakoztatás céljából. Egyes esetekben például tehenekre helyezett VR-szemüvegek segítségével növelték a tejtermelést Törökországban, de a legújabb kutatások szerint a VR a krónikus fájdalommal küzdő rákbetegek szenvedését is képes csökkenteni. Törökországban azonban nem csak a mezőgazdaságban alkalmazzák az innovatív technológiákat, hanem a közegészségügy terén is komoly kihívásokkal kell szembenézniük, mint például a hyalomma nevű szuperkullancs terjedése, amely képes a veszélyes krími-kongói vérzéses láz terjesztésére.

Az American Cancer Society szakfolyóiratában, a Cancerben megjelent tanulmányban 128 rákbeteg vett részt, akik közül egyesek tízperces VR-terápián estek át, míg mások ugyanennyi időt töltöttek figyelemelterelő gyakorlatokkal egy tableten. A két csoport hasonló jellemzőkkel rendelkezett, beleértve az opioidhasználatot is. A kutatás során kiderült, hogy mindkét csoportban javulás figyelhető meg, de a VR-terápiát kapó betegek esetében az átlagos javulás kétszerese volt a kontrollcsoporténak, ami a fájdalomskálán 1,4-es csökkenést jelent.

Ez a javulás ráadásul nem csak átmeneti volt, hanem 24 órával a kezelés után is megmaradt, sőt, tovább nőtt, a VR-csoportnál 1,7-es csökkenést mutatva, szemben a kontrollcsoport 0,3-as értékével. A VR-terápiát kapó betegek azt is jelezték, hogy a fájdalom kevésbé zavarta őket, és pozitívan értékelték a módszert.

A kutatást vezető Hunter Groninger szerint az eredmények alapján a VR hasznos lehet a daganatos betegek fájdalmának enyhítésében, és javasolta, hogy a jövőben otthoni környezetben is teszteljék a módszer hatékonyságát, ami akár a hagyományos gyógyszerek kiegészítő kezeléseként is szolgálhat. Az egészségügyi technológiák fejlődése mellett azonban fontos figyelemmel kísérni a környezeti változásokat és azok hatásait is, mint amilyen a hyalomma kullancsok megjelenése Magyarországon, amelyek új kihívások elé állítják az ország egészségügyi szakembereit.