A világ legerősebb MRI-gépének bekapcsolása

Húsz évnyi fejlesztés után a francia atomenergia-bizottság kutatói bekapcsolták a világ legerősebb MRI-készülékét, amely forradalmasíthatja az agykutatást és hozzájárulhat az Alzheimer-kór, valamint a Parkinson-kór jobb megértéséhez.

A CEA kutatói által bekapcsolt MRI-készülék teljesítménye kiemelkedő, hiszen mindössze négy perc alatt képes olyan részletes képet készíteni az emberi agyról, amelyet egy átlagos kórházi eszköz több óra alatt sem tudna előállítani. A mágnesesrezonancia-képalkotó berendezések általában 1,5-3 tesla (T) erősségű mágneses térrel dolgoznak, míg az új gép 11,7 T erejű, ami lehetővé teszi a gyorsabb és részletesebb felvételek készítését.

Ez a fejlesztés különösen fontos lehet az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kutatásában, mivel a gép segítségével az agy különböző részeinek elváltozásairól szerezhetők eddig ismeretlen információk, amelyek új terápiák kifejlesztéséhez vezethetnek. Nicolas Boulant, a CEA kutatási igazgatója szerint az ilyen erősségű MRI segítségével még bizonyos kémiai anyagok, például a lítium jelei is rögzíthetők, amelyek a hagyományos MRI-készülékekkel nem lennének láthatók. A lítium a bipoláris zavar kezelésében használatos, és a szkennerrel megfigyelhető, hogy hogyan oszlik el az anyag az agyban.

A CEA tervei szerint 2026 és 2030 között szeretnék vizsgálni a neurodegeneratív betegségeket és a pszichiátriai problémákat, mint például a skizofréniát és a bipoláris zavart. A projekt két évtized alatt valósult meg, több mint kétszáz szakember munkájával. A végeredmény egy 132 tonnás, 5 méter hosszú és széles berendezés lett, amelyben 182 kilométernyi szupravezető vezeték található, és a mágneseket folyékony héliummal hűtik -271,35 Celsius-fokra.

A francia kormány egy új javaslattal állt elő, amely 5 eurós bírságot szabna ki azokra a betegekre, akik indokolatlanul nem jelennek meg az orvosi rendeléseken. Gabriel Attal, a kabinet tagja szerint évente körülbelül 27 millió esetben maradnak el ilyen találkozók, ami jelentős problémát okoz az egészségügyi rendszer számára. A büntetés bevezetése az egészségügyi szolgáltatások javítását célzó intézkedéscsomag részeként került napirendre.

A törvényjavaslat szerint mindenki, aki orvosi időpontot foglal, köteles lenne megadni hitelkártya-adatokat. Amennyiben valaki 24 órával az időpont előtt nem mondja le azt érvényes indok nélkül, az orvos jogosult lesz levonni az 5 eurós díjat. Az intézkedés célja évente mintegy 20 millió időpont felszabadítása.

A javaslat részeként Attal bejelentette továbbá, hogy a kormány tervezi az orvosi egyetemi helyek számának megduplázását 8000-ről 16 000-re 2027-ig. Ezáltal mindenki számára biztosítani szeretnék a háziorvoshoz való hozzáférést fél órán belül. Ezenfelül egy új rendszer bevezetését is tervezik jövőre, amely lehetővé teszi bizonyos szakorvosokhoz való közvetlen foglalást és lehetőséget ad a patikusoknak bizonyos gyógyszerek - többek között antibiotikumok - felírására.