A Wells Fargo rekordmagas célárat tűzött ki az S&P 500 indexre, de a Wall Street más piacokban lát nagyobb potenciált

A Wells Fargo optimizmusát a mesterséges intelligencia iránti lelkesedésre és a kamatszint esetleges csökkenésére alapozva emelte meg az S&P 500 indexre vonatkozó év végi célárát 5 535 pontra, ami a Wall Street-i elemzőcégek között a legmagasabb prognózis.

A Wells Fargo hétfőn állította fel az 5 535 pontos célárat, amely közel 6,4 százalékos növekedést jelentene az index aktuális záróértékéhez képest. Az elemzőcég korábban 4 625 pontos célárat jelölt meg, így az új célár jelentős emelkedést mutat.

Az idei évben az S&P 500 index már 9 százalékos emelkedést könyvelhetett el, amit a kamatcsökkentési várakozások és a mesterséges intelligencia iránti befektetői érdeklődés ösztönzött. A Wells Fargo elemzői szerint a befektetők egyre inkább a hosszú távú növekedési lehetőségekre koncentrálnak, és kevésbé támaszkodnak a hagyományos értékelési módszerekre.

A technológiai óriáscégek, mint az Apple, Amazon.com, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia és Tesla, amelyeket a "Csodálatos Hetesként" emlegetnek, különösen jól használják ki a mesterséges intelligencia iránti növekvő érdeklődést. Ezek a vállalatok jelentős részesedéssel bírnak az indexen belül.

A Federal Reserve (Fed) a múlt hónapban megerősítette, hogy három kamatcsökkentést tervez az év folyamán, ami kedvezően hatott az amerikai tőzsdékre. Azonban a döntéshozók friss nyilatkozatai és az erős gazdasági adatok enyhítették a kamatcsökkentési reményeket.

A Wells Fargo emellett az S&P 500 egy részvényre jutó eredményére (EPS) vonatkozó előrejelzését is megemelte 235 dollárról 242 dollárra az idei évre. A cég szerint 2024 első felében volatilitás várható, de az év második felében pozitív korrekció következhet be, amit a vállalati M&A aktivitás növekedése és a jegybanki lazítási ciklus is támogathat.

Más elemzőházak, mint az HSBC és a BofA, 5 400 pontos célárat tűztek ki az év végére az S&P 500 indexre, míg az Oppenheimer 5 500 pontot jelölt meg.

Ugyanakkor a Wall Street stratégái az európai részvényeket ajánlják az amerikaiakkal szemben, mivel a javuló gazdasági kilátások és a rekordközeli árengedmények a technológiai iparágon túl is nyereséget hoznak. A Goldman Sachs Group és a Citigroup piaci előrejelzői szerint a gazdaság hullámzására érzékeny vállalatok – az úgynevezett ciklikus részvények – vezetik majd a tőzsdei rali következő szakaszát. Ez jó előjel Európa számára, ahol a ciklikus részvények jobban uralják az irányadó indexeket, mint az Egyesült Államokban, és az adatok a gazdasági zöldülés irányába mutatnak.

Ez egyben potenciális elmozdulást jelent a mesterséges intelligencia körüli őrületről, amely az első negyedévben meghatározta a részvények teljesítményét. A tendencia már a múlt hónapban is látható volt, amikor az európai Stoxx 600 szűken verte az S&P 500-at, mivel a technológiai rali a negyedszázaddal ezelőtti dotcom lufi emlékét idézte fel. A fedezeti alapok és a befektetési alapok növelik az európai részvényekben való kitettséget, miközben a short pozíciók drasztikusan csökkentek.

Az Egyesült Államokban is vannak jelei annak, hogy a tőzsdei rali a technológiai szektorokon túlmutató ágazatokra is átterjed. A gazdasági adatok és az ország részvényeinek vezető teljesítménye egy úgynevezett „no-landing” forgatókönyvet jelez, amelyben a gazdaság továbbra is bővül, az infláció pedig a vártnál tartósabb marad.