A Spotify új politikája sok zenészt hagy pénz nélkül

Az új politika értelmében a zeneszámok több mint 60 százaléka nem fog jogdíjat kapni a Spotify-tól.

Az előző héten a svéd zenei óriás, a Spotify hivatalosan is bejelentette, hogy megszünteti a kifizetést az évi 1000 streaming alatti számok esetében. Az új rendszer április 1-én lépett életbe, és a változások szerint a jogtulajdonosoknak kifizetett zenei jogdíjalap nagysága nem fog változni, hanem a keret lesz felosztva a zeneszámok között, ami nagyobb összeget jelent majd kevesebb előadónak és jogtulajdonosnak.

A szolgáltató adatai szerint a dalkönyvtáruk 100 millió számot tartalmaz, de ezek közül csak mintegy 37,5 millió felel meg az új bevételi küszöbnek. A Spotify további újításokat is bevezetett idén, például megköveteli az egyedi hallgatók minimális számát a jogdíjak megszületéséhez is, ezzel elkerülve a lehetséges csalásokat.

Ezek a változások Daniel Ek, a Spotify társalapítója és vezérigazgatója válaszai után következtek be, aki korábban szembesült azokkal az állításokkal, amelyek szerint a zenei streaming szolgáltatás nem fizet megfelelően a művészeknek. Ek hozzátette, hogy cége 2023-ig visszamenőleg több mint 9 milliárd dollárt helyezett vissza a zeneiparba.

A vezérigazgató bejelentette, hogy ma új bétatesztet indítanak, amely az AI lejátszási listákra vonatkozik, ahol a felhasználók segítséget kérhetnek a mesterséges intelligenciától egy személyre szabott lista összeállításához. Ez a funkció jelenleg csak az Egyesült Királyságban és Ausztráliában érhető el, de a cég tervei szerint a szolgáltatást további országokban is aktiválják majd.

Az AI Playlist nevű újdonságot a hazai felhasználók is a Gyűjteményből érhetik majd el. Itt a + gombra nyomva a jelenleg elérhető Műsorlista és Közös nevező opciók mellett felbukkan majd az AI Playlist is. Ha erre bök rá valaki, akkor egy szövegbeviteli mező jelenik meg, ahová leírhatja az illető, hogy ilyen zenére vágyik, például ha bulizás előtt szeretne hangulatba kerülni, vagy kora reggel az ébredés mellé szeretne zenét hallgatni.

A kérést természetesen nyelven írt szöveggel lehet megfogalmazni, és aki később szeretné valamivel kiegészíteni a létrehozott lejátszási listát, akkor ezt egy újabb üzenetben közölheti a Spotifyba épített mesterséges intelligenciával. A Spotify korábban már bemutatta a hazánkban egyelőre nem elérhető MI-DJ-t, valamint az MI-vel fordított podcastokat, és a cég közölte, hogy a szolgáltatásba több biztonsági korlátot is beépített, így nem lehet káros vagy abuzív parancsokat adni a rendszernek.

A Spotify nemrég azzal került be a hírekbe, hogy árat fog emelni.