A Spotify új AI funkcióval bővül: hamarosan érkeznek az intelligens lejátszási listák

A Spotify bejelentette, hogy a Premium felhasználók számára hamarosan elérhetővé válik egy új, mesterséges intelligencia alapú funkció, amely lehetővé teszi az egyedi AI lejátszási listák készítését.

A zenei streaming szolgáltatás legújabb fejlesztése lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyetlen gombnyomással hozzanak létre személyre szabott lejátszási listákat. A Spotify példákon keresztül mutatta be a funkció működését, amelynek segítségével különféle hangulatokhoz és tevékenységekhez illeszkedő zenéket válogathatunk össze. Így például készíthetünk pihentető zenéket tartalmazó listákat, vagy akár olyan dallamokat gyűjthetünk össze, amelyek segítségével a mindennapok főszereplőjének érezhetjük magunkat.

A generatív AI technológia alkalmazásával a Spotify lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók széles körű célszavakat használva alakítsák ki a lejátszási listáikat. A vállalat szerint a legjobb keresőszavak közé tartoznak a művészek, műfajok és évtizedek megnevezései, de a hangulatunkat helyek, állatok, tevékenységek, színek és még emojik segítségével is kifejezhetjük.

A Spotify új funkciója egyelőre csak az Ausztráliában és az Egyesült Királyságban élő prémium előfizetők számára érhető el, de a cég közleménye alapján várható, hogy a szolgáltatás hamarosan további országokban is elérhetővé válik.

Azonban a Spotify nemrégiben bejelentett áremelése és a kifizetési politikája miatt kritikák kereszttüzébe került. A vállalat döntése, hogy nem fizeti ki az ezer alatti lejátszással rendelkező dalokat, komoly aggodalmakat váltott ki a zenész közösségben. Trent Reznor, a Nine Inch Nails frontembere szerint a streaming szolgáltatások, mint a Spotify és az Apple Music, „halálosan megsebezték” a művészeket, mivel a nagy előadók milliókat keresnek, míg a feltörekvő bandák egy centet sem kapnak a zenéjükért. Reznor reméli, hogy az Apple Music példát mutat a művészek tisztességes megfizetésével, mivel a vállalat a többi bevételével kompenzálni tudná a streaming ágát. A Spotify-on található dalok akár 60 százaléka nem éri el a jogdíjfizetéshez szükséges új küszöbértéket, ami azt jelenti, hogy ezek a művészek semmit sem kapnak az erőfeszítéseikért.

Ezzel párhuzamosan a zeneipar más területein is történnek fejlesztések. A Warner Music Group jelentette meg Kállay Saunders új dalát, a tunéziai származású Ashreffel és a brit producerrel, anatuval közösen készített "Breathing" című számot. Kállay-Saunders András, aki 2014-ben az Eurovíziós Dalfesztiválon az 5. helyen végzett "Running" című dalával, és több toplistás dallal is büszkélkedhet, 2021-ben az R&B/HipHop kategóriában a Nemzetközi Dalszerző Versenyen (ISC) a legjobb húsz közé került "Drunk" című dalával. A Warner Music Group tavaly figyelt fel az amerikai-magyar énekesre, amikor "Homesick" című szerzeményével felkerült a Spotify olasz szerkesztősége által összeállított hivatalos lejátszási listára.