A PlayStation 5 Slim új korszakot nyit

Menetrend szerinti fogyókúrára fogta játékkonzol-generációját a Sony, és a PlayStation 5 Slim megjelenésével a játékosok valóban jól jártak. A konzol méretében csökkent, de a tárhely terén nőtt, ami minden bizonnyal örömteli változás a felhasználók számára.

Három és fél évvel a legutóbbi konzolgeneráció-váltás után a Sony kivonta a forgalomból az eredeti PlayStation 5-öt, hogy helyet adjon egy kompaktabb, továbbfejlesztett változatnak. A következő nagy generációváltásra 2028 körül számíthatunk, de addig is a gyártók időközi frissítésekkel tartják izgalomban a piacot.

A PlayStation 5 Slim nem kapta meg hivatalosan a "Slim" elnevezést, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a konzol kisebb és kompaktabb lett. A választék továbbra is két változatot kínál: a digitális kiadást, amely blu-ray lemezmeghajtó nélkül érkezik, és a lemezmeghajtós változatot, amelyet külön is meg lehet vásárolni.

A Slim modell térfogata 30 százalékkal, tömege pedig 18 és 24 százalékkal csökkent a normál és a digitális változat esetében. Az előlapon a hagyományos USB-A port helyett már csak két USB-C port található, míg a hátoldalon egy HDMI, egy LAN-port, valamint két darab, 10 Gbps sebességre képes USB-A port szolgálja a felhasználók igényeit.

A PlayStation 5 Slim belsőleg megegyezik a "sima" PS5-tel, így a teljesítményben nem várható változás. Azonban a tárhely terén pozitív fejlesztés történt: az eredeti 825 GB helyett most már 1 TB áll rendelkezésre, ami a formázás után körülbelül 848 GB szabad tárhelyet jelent. A konzol sebessége továbbra is kiváló, a hűtés zaja minimális, és a felhasználói felület letisztult, bár néhány beállítás túl bonyolult lehet.

A PlayStation 5 Slim ára a digitális kiadás esetében 185, míg a lemezmeghajtóval szerelt változaté 200 ezer forint körül mozog a magyar webáruházakban. A Sony ezzel a kiadással nem a meglévő PS5 tulajdonosokat célozza meg, hanem inkább azokat, akik még a PS4-et használják. A Slim változat a méret és a háttértár tekintetében fejlődött, és ezek a változások indokoltak voltak.