A BUX minimális erősödése és a vezető részvények helyzete

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX hétfőn enyhe emelkedéssel nyitott, a pénteki záró értékéhez képest 0,57 ponttal magasabban, 66 527,98 ponton.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint a BUX pénteken kisebb korrekcióval zárt, és jelenleg egy fontos ellenállási szint a 67 ezer pontnál figyelhető meg, míg a támasz a 66 ezer pontnál van.

Az OTP részvényei esetében a figyelem a 17 ezer forintos támaszra és a 30 napos mozgóátlagot jelentő 17 137 forintos ellenállásra irányul. A bankpapír ára pénteken 155 forinttal, 0,9 százalékkal csökkent, 17 025 forintra, 2,9 milliárd forintos forgalom mellett. Az OTP Alapkezelő és az OTP Global Markets közösen új tőzsdén kereskedett befektetési alapot (ETF) hozott létre, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit fogja össze, beleértve az OTP részvényeit is.

A Mol árfolyama 1,3 milliárd forintos forgalomban 26 forinttal, 0,86 százalékkal nőtt, és elérte a 3050 forintos ellenállási szintet pénteken. Az elemző szerint a következő ellenállási szint a 3100 forintnál várható. A Mol is szerepel az új OTP CETOP ETF-ben, amely mostantól elérhető a BÉT-en.

A Richter részvények árfolyama a 9250 és 9500 forintos szintek között mozoghat. A gyógyszergyártó cég részvényeinek ára pénteken 40 forinttal, 0,43 százalékkal emelkedett, 9420 forintra, a forgalom pedig 669,4 millió forintot ért el. A Richter részvényei is megtalálhatóak az újonnan bevezetett OTP CETOP ETF-ben.

A Magyar Telekom esetében a pénteki kereskedés során a részvények érintették a 930 forintos ellenállási szintet, majd egy napon belüli korrekció következtében 1 forinttal, 0,11 százalékkal csökkentek, 909 forintra, 670,7 millió forintos forgalom mellett. A távközlési cég részvényeiben a támasz 906 forintnál található.

Az OTP CETOP ETF-et 10 euró névértékkel vezették be a BÉT-re, és a befektetési jegyek ugyanúgy viselkednek, mint egy tőzsdei részvény: folyamatosan lehet adni és venni őket kereskedési időben az aktuális piaci áron. Az OTP Bank, mint árjegyző likviditást biztosít az ETF piacán. Osztalékot – a mögöttes CETOP NTR indexhez hasonlóan – az ETF sem fog fizetni a befektetőknek, azonban a befolyó osztalékok újratőkésítése révén a piacok valós teljesítményét fogja mutatni.

Az új OTP CETOP ETF a régió 25 leglikvidebb, legnagyobb részvényét tartalmazó portfólió, amelynek révén egyetlen termékkel megkapható a piac. A termék létrehozó OTP-csoport vezetői, Fazekas Gábor, az OTP Global Markets igazgatója, illetve Turner Tibor, az OTP Alapkezelő általános vezérigazgató-helyettese szerint a CEE-régió az egyik legdinamikusabb Európában, de globálisan is, az ETF pedig úgy tartalmazza majd mindig az aktuális papírokat, hogy mivel ténylegesen is megveszi a részvényeket, így a befektetők az osztalékfizetésekből származó jövedelmet is megkapják.

A magyar tőkepiac ugyanis önmagában kicsi, de a régió több országának összefogásával javítható a "láthatóság". A Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, Végh Richárd szerint az indexre kifejlesztett ETF-termék egy komoly, több országon átívelő fejlesztési munka volt, amitől azt várja, hogy az ETF-piac sokkal népszerűbb lesz, mint eddig volt.

A magyar befektetők a kelleténél sokkal kevesebb pénzt tesznek részvényekbe, részvényjellegű befektetésekbe. Az új ETF lehetőséget nyújthat arra, hogy a befektetők egy mozdulattal az egész régióba fektethessenek, és ezzel hosszú távon több hozamot érjenek el.