Forradalmi változás a peres eljárásokban: otthonról is intézhetjük ügyeinket

Az Economx információi alapján hamarosan lehetővé válik, hogy a peres ügyeket otthonról, elektronikus eszközök segítségével intézzük, így nem lesz szükség a bírósági megjelenésre.

Egy készülő törvényjavaslat értelmében, ha az összeköttetés megfelelő és a bíróság nem kételkedik a személyazonosságunkban, az úgynevezett egyszerűsített telekommunikációs jelenlét révén a büntetőeljárások mellett a polgári peres eljárásokban is otthonról intézhetjük ügyeinket. A tanúk és szakértők számára is elérhetővé válnak ezek a kedvezmények.

A büntetőeljárásokban már korábban is létezett a lehetőség, hogy bizonyos eljárási cselekményeken ne kelljen megjelenni, ezt most a polgári eljárásokra is kiterjesztenék.

Biztonsági garanciák a visszaélések elkerülésére

A törvényjavaslat szerint a bíróság mérlegelheti az egyszerűsített kommunikációs jelenlét alkalmazását, tehát nem kötelező érvényű. A meghallgatás helyszínén csak a peres fél és azok a személyek lehetnek jelen, akiknek a törvény megengedi vagy előírja a jelenlétét, mint például a tolmács vagy a jogi képviselő.

Az eljárási cselekmény nem folytatható, ha kétely merül fel a meghallgatott személy személyazonosságával, önkéntességével, befolyásmentességével kapcsolatban, vagy ha a helyszínen olyan személy van jelen, akinek a jelenlétét a törvény nem engedi.

A helység minden pontjának láthatósága

A bíróság elrendelheti, hogy látni szeretné az érintettet és a vele egy helységben tartózkodó személyt, és azt is kérheti, hogy mutassák meg a helység minden pontját. Amennyiben a kép- és hangfelvétel nem működik egyidejűleg, a távoli meghallgatást be kell fejezni. Az eljárási cselekmény csak az érintett hozzájárulásával folytatható.

Bíró nélküli döntések 2026-tól

A tervek szerint 2026 januárjától a bíróságok képesek lesznek gépi adatfeldolgozás és automatikus adatigénylések alapján, emberi közreműködés nélkül döntéseket hozni bizonyos ügyekben. Az automatikus döntéshozatal során az emberi közreműködés a bíróság oldaláról hiányzik majd, de a kérelmezők és jogi képviselők továbbra is fontos szerepet játszanak. Az automatikus döntéshozatal utóellenőrzése emberi közreműködéssel történik, és a jogi képviselőknek lehetőségük lesz adathibák helyesbítésére vagy a döntés felülvizsgálatának kérésére.