Samsung 44 milliárd dolláros texasi chipgyártási beruházása

A Samsung Electronics tervei szerint közel 44 milliárd dollárral kívánja növelni texasi chipgyártási beruházásait, amely a Biden-kormányzat számára jelentős sikert jelenthet az állami támogatások és politikai ösztönzők révén.

A dél-koreai óriásvállalat a beruházások jelentős részét Taylor városában koncentrálja, ahol már folyamatban van egy félvezetőgyártó létesítmény építése a meglévő üzemek közelében. A Samsung további tervei között szerepel egy másik chipgyártó üzem, valamint egy fejlett csomagolóközpont létrehozása is.

A tervezett bővítés, amennyiben megvalósul, a Biden-adminisztráció számára győzelmet jelenthet, hiszen az amerikai kormányzat célja, hogy ösztönzőkkel és politikai támogatással vonzza az Egyesült Államokba a globális chipgyártókat.

A Bloomberg információi szerint Washington több mint 6 milliárd dolláros támogatást tervez nyújtani a Samsung számára, hogy elősegítse a texasi terjeszkedést az eredetileg bejelentett projekten túl. A vállalat 2021-ben már bejelentett egy 17 milliárd dolláros projektet Taylorban, egy meglévő üzem mellett, Austin közelében.

A jelenleg függőben lévő bejelentés egyelőre csak egy előzetes megállapodást takar, amely még változhat, és a végleges döntés még nem született meg. A Samsung és az amerikai Kereskedelmi Minisztérium hivatalos bejelentést a tervezett beruházásról még nem tett közzé.