Samsung Galaxy A55: Érdemes megvásárolni az új középkategóriás okostelefont?

A Samsung Galaxy A55 okostelefonja a középkategória legújabb tagja, amely számos tulajdonságával a felső-középkategóriás készülékek közé pozicionálja magát. A készülék dizájnja alig változott az elődhöz képest, de a hardveres fejlesztések és a szoftvertámogatás ígéretesnek tűnnek. Vajon megéri lecsapni erre a modellre?

A Samsung Galaxy A54 tavalyi sikere után a vállalat idén a Galaxy A55-öt dobta piacra, amely szintén a 200 ezer forint alatti kategóriában versenyez. A készülék dizájnja a Galaxy S23 telefonokra emlékeztet, de jelentős változások nélkül, a tavalyi modellhez hasonlóan érkezett. A telefon méretei nőttek, de a vastagság változatlan maradt, és a keret most már fémből készült, ami jobb fogást biztosít.

A Galaxy A55 kijelzője 6,6 hüvelykre nőtt, Gorilla Glass Victus+ védelemmel, Super AMOLED panellel, 1080 x 2340 pixel felbontással, 120 Hz-es képfrissítéssel, HDR10+ támogatással és akár 1000 nit fényerővel rendelkezik. A készülék hardverösszeállítása középkategóriás, egy Exynos 1480 processzorral, 8 GB memóriával és 128 vagy 256 GB háttértárral, amelyek az Antutu benchmark programban 750 ezer pont körüli értékeket produkáltak.

Az akkumulátor 5000 milliamperórás, amely akár két napig is kitarthat, de a töltési sebesség csupán 25 watt, ami a gyártó szerint szupergyorstöltés, de a töltőfej továbbra sem része a csomagnak. A készülék támogatja az 5G-t, az NFC-t, a WiFi 6-ot, az eSIM-et, a Bluetooth 5.3-at, és minden műholdat, de a közelségérzékelő csak virtuális, és infra port sem található rajta.

A kamerarendszer nem változott a tavalyi modellhez képest, egy 32 megapixeles előlapi és egy 50 megapixeles főkamera, valamint egy 12 megapixeles ultraszéles és egy 5 megapixeles makró kamera található a hátlapon. A készülék 4K videófelvételre is képes, de csak 30 képkocka per másodperc sebességgel.

A Galaxy A55 ára 195 ezer forint a 8/128 GB-os modell esetében, ami 15 ezerrel kevesebb, mint az elődmodellé volt. A konkurencia erős ebben az árkategóriában, például a Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G hasonló áron több memóriát és gyorstöltést kínál, míg a Nothing Phone (2a) olcsóbb, de gyengébb kamerákkal rendelkezik. A Galaxy S23 FE pedig csak kicsivel drágább, de jobb teljesítményt és kamerákat kínál.

A Samsung Galaxy A55 tehát egy megbízható, de nem különösebben izgalmas készülék, amelynek szoftvertámogatása dicséretes, négy évig új operációs rendszert és öt évig biztonsági frissítést ígér. Ha nem sürgős az új mobil beszerzése, érdemes lehet kivárni, mivel az ár várhatóan csökkeni fog.