A párok alkoholfogyasztási szokásai és a hosszabb élettartam kapcsolata

Egy új tanulmány szerint tovább élnek azok a párok, akik hasonló alkoholfogyasztási szokásaik vannak. A Michigani Egyetem kutatói által végzett vizsgálat 9312 embert vont be, és arra a következtetésre jutott, hogy a közös alkoholfogyasztás pozitív hatással lehet a hosszabb élettartamra.

A kutatás során 4656 párt vizsgáltak meg, akik 50 évesek vagy idősebbek voltak, és közülük sokan részt vettek kétévente megismételt interjúkban is. A tanulmány, amely a The Gerontologist folyóiratban jelent meg, azt találta, hogy azok a párok, akik mindketten fogyasztottak alkoholt az elmúlt három hónapban, hosszabb életűek voltak, mint azok, akik nem ittak, vagy eltérő alkoholfogyasztási szokásokkal rendelkeztek.

A Science Alert által idézett korábbi kutatások főként fiatalokra összpontosítottak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a különböző alkoholfogyasztási szokások negatívan befolyásolják a kapcsolatokat, és növelik a válás esélyét.

A Michigani Egyetem kutatói azonban óvatosságra intenek, és nem javasolják, hogy az alkoholfogyasztást a hosszú élet titkaként kezeljék. A közös alkoholfogyasztás és a hosszabb élettartam közötti kapcsolat még nem teljesen tisztázott, és további kutatásokra van szükség az összefüggések pontos megértéséhez.

A kutatók szerint a közös alkoholfogyasztás pozitív hatásai talán a közös életmódban, a kapcsolati elégedettségben és a közelségben rejlenek. Azonban fontos megjegyezni, hogy az alkohol fogyasztásának káros hatásait számos más tanulmány is alátámasztotta.

A fenti kutatási eredményeket azonban nem szabad összekeverni a radioaktív sugárzás veszélyeivel, amelyek teljesen más kockázati tényezőt jelentenek az egészségre. Például, nemrégiben szükségállapotot hirdettek Oroszország keleti részén fekvő Habarovszk városában a megemelkedett sugárzási szint miatt, amelyet egy villanyoszlop közelében észleltek. Az eset rámutat arra, hogy az egészségügyi kockázatok széles skáláját figyelembe kell venni, és a kutatásoknak is ezt a sokszínűséget kell tükrözniük.