Az X által terjesztett mesterséges intelligencia által generált álhír

Megdöbbentő, de hamis hír látott napvilágot az X kezdőlapján: állítólag Irán rakétákat lőtt ki Izraelre, ami azonban nem felelt meg a valóságnak. A hamis információt az X saját mesterséges intelligenciája, a Grok chatbot állította elő, és az Explore funkció népszerűsítette.

A Twitter 2020-ban hozott létre egy csapatot, amelynek feladata az volt, hogy az algoritmus mellett ajánljon híreket és kontextusba helyezze a felkapott trendeket. Egy évvel később a Twitter az AP-vel és a Reuters-szel kötött partnerséget, hogy megerősítse ezt a szolgáltatást. Azonban, miután Musk 2022 októberében megvásárolta a céget, eltűntek a felkapott témákról szóló írásos kontextusok, és a Twitter szerkesztői is elbocsátásra kerültek. Ezen a héten derült ki, hogy az X is bevezeti az Explore oldalt, ahol a legfrissebb és legnépszerűbb témákat fogják futtatni, és április 4-én indult is el az új verzió.

Az Explore frissítése a felkapott témákban a legnépszerűbb felhasználói bejegyzéseket és egy összefoglalót kínál, mintha egy hírcikket olvasnánk. Az oldal tetején megjelenő címsor az X által létrehozott, és a mesterséges intelligencia által generált tartalom. Musk nem állította vissza a régi csapatot, és új embereket sem vett fel; a tartalmat a Grok chatbot készíti. A Mashable szerint a mostani álhír azért kapott nagy nyilvánosságot, mert hitelesített fiókok kezdték el terjeszteni, és egy ellenőrizetlen videót is mellékeltek, amely alapján a Grok a hivatalosnak tűnő narratívát hozta létre.

Korábban is előfordult már, hogy a Grokot álhírek terjesztésén kapták, például privát beszélgetések során hamis információkat osztott meg.