Furgonból átalakított családi autók – Mit tud a Mercedes T osztály és a Volkswagen Caddy?

A furgon alapokra épülő családi autók piacán a Mercedes T osztály és a Volkswagen Caddy is jelentős szereplőnek számít. Ezek az autók nem csak tágas utasteret és praktikus megoldásokat kínálnak, hanem a fejlesztési költségek megosztásával is előnyt kovácsolnak maguknak.

A Mercedes T osztály, a Citan, a Nissan Townstar és a Renault Kangoo azonos alapkonstrukcióra épülnek, amely a fejlesztési költségek hatékony megosztását szolgálja. A Mercedes T osztály egyedi műszerfallal és hangvezérlésű MBUX médiarendszerrel különbözteti meg magát, míg az Edition felszereltség vezetéstámogató megoldásokat, navigációs rendszert és fűthető üléseket is tartalmaz.

A Volkswagen Caddy előnyei között szerepel a bőséges helykínálat, a tágas utastér és a jelentősen nagyobb csomagtartó térfogat. A hátsó ülőpad kényelme és szélessége is kiemelkedő, három gyerekülés is elfér rajta egymás mellett. Ezzel szemben a Mercedes T osztály hátsó ülőpadja kevésbé kényelmes, és a variálhatóság érdekében az első üléseket előre kell tolni.

Üléspakolás és praktikum

A Caddy üléseinek összecsukása több lépésből áll, és a hátsó üléseket nehézkes kivenni az autóból. Mindkét típusnál a gyerekek beszállása és bekötése egyszerű a nagy tolóajtóknak köszönhetően, és a tárolórekeszek is bőségesek.

Vezetési élmény

A Mercedes T osztály kanyarodási képessége javult az előző generációhoz képest, de a vezetési élmény még mindig nem kiemelkedő. A Volkswagen Caddy kormányzása pontosabb, és az ESP óvatosan avatkozik be szükség esetén. A Caddy új generációjának futóműve csavarrugókra és Panhard-rúdra épül, ami stabilabb vezetést biztosít.

Motor és váltó

A Mercedes 1,3 literes turbómotorja 131 lóerős, és a hétfokozatú duplakuplungos váltó energikusabb vezetést tesz lehetővé. A Volkswagen 1,5 literes TSI motorja kisebb terhelhetőséggel rendelkezik, de a futómű méretezése miatt könnyedén mozog. A Caddy váltója gyakran hiányos időzítéssel működik, de még így is jobb, mint a Mercedes váltója.

A Volkswagen Caddy alapára 12,5 millió forint, míg a Mercedes T osztályért közel 12,3 millió forintot kell fizetni. A Caddy Ford Tourneo Courierként is kapható, míg a T osztályhoz hasonlóan több olcsóbb alternatíva is elérhető a piacon.