Tüntetés a Honvéd tulajdonosai ellen

Vasárnap délután a Bozsik-stadionnál a Honvéd szurkolói tüntetést szerveztek, követelve az új tulajdonosokat és a jelenlegi vezetőség felelősségvállalását a klub történelmi mélypontja miatt.

A Honvéd szurkolói, az Ultras Kispest és a KLTE csoportok által szervezett tüntetésen a résztvevők a Metalcom cég leváltását követelték, amelyet az elmúlt öt év során a klubot teljesen tönkretevő erőként azonosítottak. A szurkolók szerint a csapat hatalmas anyagi veszteségeket halmozott fel, és jelenleg közelebb áll a harmadosztályhoz, mint az első osztályhoz. A demonstráción elhangzott, hogy az elmúlt öt év során a csapat a kupagyőzelemtől az NB II. alsóházáig süllyedt.

A tüntetők szerint az új tulajdonosok, Bozó Zoltán vezetésével, nagy tervekkel érkeztek, de a valóságban a kiesés elkerüléséért kellett küzdeniük. A klub vezetését Kun Gáborra bízták, akinek múltja miatt kérdéses a választás indokoltsága. A szurkolók szerint a vezetőség pazarlóan bánt az állami támogatásokkal és TAO pénzekkel, és számos megmagyarázhatatlan szerződést írtak alá, például olyanokat, amelyek szerint a játékosok még döntetlen esetén is prémiumot kapnak.

A klub jelenlegi helyzetét illetően a hírek szerint a Honvéd számos adósságot halmozott fel, többek között beszállítóknak, egykori játékosoknak és edzőknek, és a mérlegük milliárdos mínuszt mutat. A szurkolók elmaradó fizetésekről, ki nem fizetett számlákról és milliárdos tartozásról is tudnak.

A tüntetők négy pontban fogalmazták meg követeléseiket: egy felelős és tényleges tulajdonost szeretnének a klub élére, aki a gazdasági társaság irányítása mellett a Honvéd múltjához méltó szerepet tölt be a magyar labdarúgásban; a klubvezetéstől a szurkolói képviselettel való időközönkénti egyeztetést várják; átlátható és kiszámítható működést követelnek; valamint azt, hogy a klubot történelmi mélypontra juttató személyek vállalják a felelősséget és távozzanak.

A tüntetés előtt Bozó Zoltán, a klub tulajdonosa megerősítette, hogy a kispesti focicsapat hamarosan új tulajdonost kap, és már hónapok óta zajlanak a tárgyalások az eladásról. Bozó egyetértett azzal, hogy a csapat teljesítménye nem megfelelő, és korábban találkozott is a tüntetés szervezőivel. A stadion melletti terület használatára a szurkolók a klubtól kaptak engedélyt. Azonban Bozó nem reagált arra az értesülésre, hogy Leisztinger Tamás üzletember lehet a klub új tulajdonosa, és az eladásban szerepet játszhat az is, hogy Bozó a kormánypártok támogatásával Szentesen indul polgármesterjelöltként.

A tiltakozáson mintegy 500-800 szurkoló vett részt, és a rendezvényen a szolidaritás jegyében debreceni, szombathelyi szurkolók is jelen voltak, sőt, a vasárnapi mérkőzés másik résztvevője, a Szeged drukkerei is részt vettek. Az egyébként családias hangulatban lezajlott tüntetésre külön drapikkal és a megszokott zászlókkal készültek a szervezők. Az elhangzott beszédeket rendre a „Csak a Kispest!” és a „Bozó, takarodj!", illetve „Mendelényi, takarodj!” rigmusok szakították meg. A jelenlegi tulajdonosokat a szurkolók, nemcsak a Kispest, de a magyar futball környékén sem szeretnék soha többet látni. A szurkolók sérelme a csapat gyászos eredményei mellett – a csapat a 18 csapatos másodosztály 12. helyén áll, mindössze 5 ponttal a kieső helyek előtt – az is, hogy a klub átvétele óta nem találkoztak a tulajdonossal, ha kezdeményeztek is találkozót vele, ő elhárította ezeket. Bozó Zoltán csak a tüntetés részleteiről szóló egyeztetésen jelent meg, ahol a szurkolók közölték vele: a tárgyalások ellenére is megtartják a tüntetést, de örömmel látnák őt a pódiumon, ahol bejelenti az eladást és az új tulajdonost. Ez azonban nem történt meg.