Dróntámadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

Drónnal támadták meg a zaporizzsjai atomerőmű hatodik blokkjának kupoláját, de a támadás nem okozott kritikus károkat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az amerikai támogatás nélkül országa vereséget szenvedhet, míg a NATO-főtitkár szerint Ukrajnának mérlegelnie kell a lehetséges kompromisszumokat.

A két éve orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű vasárnap közölte, hogy a hatodik blokk kupoláját drónnal támadták meg. Az erőmű orosz fennhatóság alatt álló adminisztrációja tájékoztatta az ENSZ nukleáris felügyeletének tisztviselőit a támadásról, amely során azonban kárt nem okoztak. A létesítmény tájékoztatása szerint az incidens során nem keletkeztek kritikus károk, és áldozatokról sem érkezett jelentés. A sugárzási háttér a környéken nem változott, és megfelel a normális működési értékeknek, a biztonsági határértékek megsértésével kapcsolatos fenyegetéseket nem jegyeztek fel.

Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője, Andrij Juszov cáfolta, hogy Ukrajnának bármilyen köze lenne a vasárnapi incidenshez, és azt állította, hogy az ukrán atomerőmű területén elkövetett orosz támadások, ideértve az utánzott támadásokat is, a megszállók jól ismert törvényszegő gyakorlatai közé tartoznak.

A vasárnapi támadás már a második volt aznap az erőmű ellen, az első a létesítmény étkezdéjét és teherkikötőjét érintette, ahol egy teherautó megrongálódott. Egy korábbi pénteki dróntámadás során szintén a teherkikötő és a nitrogén-oxigén állomás volt a célpont. A Roszatom szerint a zaporizzsjai atomerőmű három alkalmazottja megsebesült az étkezde környékét ért dróncsapás következtében, az egyikük súlyosan.

Ukrán tüzérségi és dróntámadásokról számoltak be a helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területekről és az Ukrajnával határos orosz régiók településeiről. A Belgorod megyei Sarapovka községben egy ukrán drón lelőtt darabjai egy személyautót találtak el, amelyben egy hattagú család utazott; egy fiatal nő életét vesztette, a többi öt utas megsebesült.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi hadijelentése szerint az orosz hadsereg 23 ukrán ellenrohamot hárított el, ebből 11-et Avgyijivkánál. A jelentés szerint az ukrán hadsereg több mint 920 katonát veszített a harci érintkezési vonal mentén, a legtöbb veszteség Avgyijivka és Donyeck körzetében történt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi szerint a vasárnapi dróntámadás károkat okozott az egyik reaktort rejtő épületben, de a létesítmény nukleáris biztonsága nem sérült. Grossi hozzátette, hogy a NAÜ helyi stábja szerint három „közvetlen találatra” volt példa ilyen épületekben, és egy áldozatot jelentettek. Grossi nyomatékosan felszólította a katonai döntéshozókat, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekménytől, amellyel veszélyeztetnék a nukleáris létesítmények védelmét szolgáló alapelveket, hangsúlyozva, hogy az ilyen jellegű meggondolatlan támadások jelentősen növelik egy nagyszabású nukleáris baleset kockázatát.

A zaporizzsjai atomerőmű, Európa legnagyobb atomerőműve 2022 márciusa óta Oroszország ellenőrzése alatt áll, amikor erői elfoglalták a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régió nagy részét. Az erőmű továbbra is közel van a frontvonalhoz, ezért mind Ukrajna, mind Oroszország rendszeresen azzal vádolja a másikat, hogy lövik az erőművet, ezzel pedig egy esetleges nukleáris katasztrófát kockáztatnak. A Roszatom példátlannak nevezte a támadást, és felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), személyesen az ügynökség főigazgatóját, Rafael Grossit, valamint az uniós országok kormányait, hogy reagáljanak az atomerőmű biztonságát közvetlenül fenyegető veszélyre, és ítéljék el a helyzet eszkalálására tett kísérletet.