Caitlin Clark, a női kosárlabda Steph Curry-je

Caitlin Clark neve talán még nem cseng ismerősen sokak számára, de a 22 éves kosárlabdázó már az egész Amerikát lenyűgözte teljesítményével. Az Iowa Hawkeyes csapatával a bajnoki cím megszerzéséért küzd, és 2024-ben a WNBA drafton is részt vesz. A magyar sajtóban ritkán emlegetett női kosárlabdázók közül kiemelkedik, mint aki térképre tette a női egyetemi kosárlabdát.

Brittney Griner és Juhász Dorka neve után most Caitlin Clark került a figyelem középpontjába, aki a női kosárlabda Steph Curry-jeként vált ismertté az amerikai sajtóban. Clark, aki Des Moines-ban nőtt fel, már gyermekkorában több sportágban is kipróbálta magát, mielőtt a kosárlabdát választotta volna. A női egyetemi kosárlabda történetében rekordot jelentő, 12,3 millió nézővel rendelkező Iowa Hawkeyes LSU elleni rájátszás mérkőzésén Clark 41 pontot és 12 asszisztot ért el, ezzel oroszlánrészt vállalva csapata győzelméből.

Kristin Meyer, Clark középiskolai edzője szerint a játékos kemény munkájának és az egyetemen szerzett plusz izomtömegnek köszönhetően vált dominánssá. Clark dobószázalékai, 46,4% a mezőnyből és 37,8% a triplavonal mögül, összehasonlíthatóak Steph Curry statisztikáival, ami azt mutatja, hogy Clark már kinőtte az egyetemi közeget. Az Associated Pressnél az év játékosának választották, kétszer nyerte el a Wade Trophy-t és a Naismith College év játékosa díjat is.

Clark népszerűségét jól mutatja, hogy már több mint 1,4 millió követője van az Instagramon, és Michael Phelps is megosztott egy videót, amelyben Clark szerepel. A Good Morning America interjújában Clark elmondta, hogy játékstílusa, az érzelmek és a tűz, amelyek egy-egy meccs alatt kitörnek belőle, valamint az őszinte mosolya hozzájárulnak népszerűségéhez.

Clark NIL-megállapodásoknak köszönhetően már most jelentős összegeket keresett, az ON3 szerint szerződéseinek összértéke 3,2 milliárd dollár. A Sports Illustrated szerint a WNBA drafton valószínűleg ő lesz az első választott, és fizetése az első évben 65 és 76 ezer dollár között várható. A Nike egyik reklámjában szereplő óriásplakát is Clarkot ábrázolja, amelyen egy kosárpalánk látható a "this was never a long shot" felirattal, ami Clark sikeres karrierjének előrevetítését szimbolizálja.