A TikTok betiltásának küszöbén az Egyesült Államokban

Az amerikai képviselőház kétpárti támogatással fogadta el a TikTok betiltását célzó törvényjavaslatot, amelynek értelmében a ByteDance kínai vállalatnak féléve lenne az amerikai leányvállalat értékesítésére, ellenkező esetben az alkalmazást kizárják az amerikai piacról. A szenátus még nem döntött, de Joe Biden elnök aláírásával véglegessé válhat a törvény.

A TikTok betiltása régóta napirenden van az Egyesült Államokban, ahol a biztonságpolitikai aggályok miatt már korábban is szóba került az alkalmazás korlátozása. A képviselőházban most elfogadott törvényjavaslat szerint a ByteDance-nek fél éve lenne az amerikai leányvállalat értékesítésére, különben a TikTokot kizárják az amerikai alkalmazásboltokból.

A képviselőházban 352:65 arányban fogadták el a javaslatot, ami azonban nem garantálja a szenátusban való sima átmenetet. Chuck Schumer, a szenátusbeli demokrata többség vezetője szerint a testület alaposan meg fogja vizsgálni a törvényjavaslatot, és több szenátor már kidolgozta a saját jogszabálytervezetét a TikTok megrendszabályozására.

A TikTokot már korábban is fenyegette az amerikai piacról való kizárás, amikor a CFIUS felszólította a platformszolgáltató kínai tulajdonosát, hogy adja el a vállalatban levő részesedését. A ByteDance részvényeinek 60 százaléka globális befektetők, 20 százaléka az alkalmazottak és szintén 20 százaléka az alapítók tulajdonában van.

Az Egyesült Államok nem az egyetlen, ahol aggályok merültek fel a TikTokkal kapcsolatban. Számos országban, köztük Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában és az Európai Unióban is korlátozták az alkalmazás használatát a kormányzati dolgozók körében. India, Pakisztán és Nepál már az általános betiltás mellett döntött biztonsági és erkölcsi okokból.

Az amerikaiak attól tartanak, hogy a TikTokon keresztül a kínai hatóságok adatokat gyűjthetnek, és befolyásolhatják a felhasználókat. A Trump-adminisztráció idején már készült egy elnöki rendelet az alkalmazás betiltására, de a bíróságok megállapították, hogy az elnök túllépte a hatáskörét. Joe Biden elnök szigorította az előző adminisztráció Kína-politikáját, és utasította a kereskedelmi minisztériumot, hogy gyűjtsön bizonyítékokat a TikTokkal kapcsolatos aggályokra.

A TikTok betiltása jelentős hatással lenne az amerikai piacra, ahol a felhasználók több időt töltenek az alkalmazáson, mint más közösségi oldalakon. A TikTok havonta 170 millió amerikai felhasználót szórakoztat, és hirdetési felületet kínál több millió vállalkozásnak. A TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Csev szerint a törvény elfogadása dollármilliárdokat venne ki az alkotók és a kisvállalkozások zsebéből.