Mesterséges napfogyatkozás az Európai Űrügynökség tervei szerint

Az Európai Űrügynökség (ESA) egyedülálló küldetést tervez, amely során mesterséges napfogyatkozást hozna létre, hogy a kutatók részletesebben tanulmányozhassák a Nap koronáját.

Az ESA célja, hogy jobban megismerje a Nap koronáját, ami a legnehezebben megfigyelhető része a csillagnak. E célból két űrszondát küldene az űrbe, amelyek közül az egyik elzárja a napfényt a másiktól, lehetővé téve a korona vizsgálatát.

A küldetés nem egyszerű műszaki kihívás, hiszen a két űrszonda közötti távolságot milliméteres pontossággal kell megtartani. A pontos pozicionálást műholdas navigáció, rádiókapcsolat és lézeres távolságmérés segítségével kívánják biztosítani.

Dietmar Pilz, az ESA technológiai igazgatója szerint a küldetés során egy 150 méter hosszú műszert kellene koordinálniuk, ami rendkívüli precizitást igényel.

A tervek szerint a két űrszonda 19 óra 36 perc alatt kerülné meg a Földet, és ezen időszak alatt hat órán keresztül figyelné a Napot.

A korona tanulmányozása kulcsfontosságú, mivel ez a régió felelős az űridőjárásért, és az onnan érkező részecskék kommunikációs zavarokat okozhatnak a Földön. A Proba-3 küldetés célja többek között az, hogy megmérjék a Nap által termelt energiát, amely információ segíthet az űridőjárás előrejelzésében.

Az ESA emlékeztet arra, hogy a NASA már 1975-ben próbálkozott egy hasonló kísérlettel, amikor egy Apollo-kapszulával blokkolta volna a napfényt egy Szojuz űrszonda elől.

A küldetés indulása a tervek szerint szeptemberben várható.