Negyven év után nyert trófeát a topligák leginkább tradiciókövető csapata

Az Athletic Bilbao megszerezte a spanyol labdarúgó Király Kupát, miután a sevillai döntőben tizenegyespárbajban legyőzte a Mallorcát, ezzel véget vetve egy 40 éves trófeaszünetnek.

Az Athletic Bilbao 24. alkalommal diadalmaskodott a Király Kupában, amelyet legutóbb 1984-ben nyert meg. A baszk csapat az elmúlt négy évtized során nem tudott más trófeát szerezni, hatszor veszített el kupadöntőt, és az Európa-liga 2012-es fináléjában is alulmaradt az Atlético Madrid csapatával szemben. A mostani döntőt 60 ezer néző tekintette meg Sevillában, ahol a Mallorca szerezte meg a vezetést, de a Bilbao a második félidő elején egyenlített, majd a tizenegyespárbajban két mallorcai játékos hibáját kihasználva nyert 4–2-re.

A Király Kupa győzelmével az Athletic Bilbao a második helyre lépett elő a legtöbbször diadalmaskodó csapatok örökranglistáján, amelyet a 31 győzelemmel büszkélkedő FC Barcelona vezet.

Az Athletic Bilbao hagyománytisztelő megközelítése abban nyilvánul meg, hogy ritkán igazol játékosokat, az elmúlt hat évben mindössze két alkalommal nyitott pénztárcát új futballistákért. Amikor mégis új játékost szerződtet, akkor is a régióban született tehetségeket részesíti előnyben, nem alkalmaz légiósokat a szó szoros értelmében.

: (MTI/Index)