Az Apple megoldást talált az új iPhone-ok egyik legbosszantóbb problémájára

Az Apple egy innovatív megoldással készül arra, hogy megkönnyítse az új iPhone-ok beüzemelését, mégpedig egy olyan készülékkel, amely lehetővé teszi a telefonok szoftverének frissítését anélkül, hogy azokat ki kellene venni az eredeti csomagolásból.

Az új iPhone-ok vásárlói gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy a készülékek hosszú ideig pihennek a dobozukban, ami alacsony akkumulátortöltöttséget és elavult szoftververziót jelent. Az Apple azonban egy olyan megoldáson dolgozik, amely lehetővé teszi az iPhone-ok vezeték nélküli frissítését még a dobozban, így a felhasználóknak nem kell várakozniuk a legfrissebb szoftver letöltésére és telepítésére. A Project Presto néven ismert fejlesztés állítólag jól halad, és hamarosan az Apple Store-okba is megérkezhet.

A Bloomberg újságírója, Mark Gurman bennfentes forrásokra hivatkozva már korábban beszámolt arról, hogy az Apple egy új technológián dolgozik. A francia iGeneration szakportál által közzétett képen egy ezüst színű készüléket láthatunk, amelybe az iPhone-ok dobozait helyezhetik be az Apple Store-alkalmazottak. A készülék kinézete egy oldalra borított kenyérpirítóra emlékeztet, és jelentős hőt termel, mivel vezeték nélkül tölti az iPhone-okat.

A Presto használata rendkívül egyszerű: az iPhone dobozát be kell helyezni a készülékbe, majd kis idő elteltével ki kell venni. A háttérben a Presto vezeték nélkül tölti az iPhone-t, érzékeli a telefon NFC-chipjét, és egy specifikus frissítési üzemmódot aktivál. A telefon ezután automatikusan felcsatlakozik a Presto saját wifi-hálózatára, letölti és telepíti a legújabb iOS-frissítést, majd automatikusan kikapcsolja magát.

A végleges bevezetés időpontja még nem ismert, de Gurman szerint a vállalat akár már áprilisban elkezdheti a tesztelési folyamatot az Egyesült Államokban, és a nyárra tervezik a bevezetést. Az iPhone-ok már az iOS 17.2-es frissítéssel felkészültek a Presto használatára, így a frissítési képesség már rendelkezésre áll az újabb verziókat futtató készülékeken.

Ezen felül, az Apple csendben elérhetővé tette a Qi2 vezeték nélküli töltési szabványt a 2020-ban kiadott iPhone 12 készülékeken is, amely a legújabb, mágneses vezeték nélküli töltési szabvány. A Macworld tesztjei megerősítették, hogy már a nem gyári, Apple-féle MagSafe töltőkoronggal is működik a 15 wattos töltés az iPhone 12-széria esetében. A Qi2-támogatás először a legújabb iPhone 15-család kiváltságának tűnt, majd az iPhone 13/14-es modellek is megkapták az iOS 17.2 révén. Kis csúszással ugyan, de immáron a 12-es széria is támogatja a töltési szabványt. Az iPhone 12 a frissítés révén immáron nem gyári, Qi2-töltőkkel is gyakorlatilag ugyanolyan sebességgel lesz tölthető, mintha valaki az Apple-féle MagSafe-et használná.