A magyarok többsége szerint ijesztő jövő vár ránk

Minden ötödik magyar szerint elképzelhető, hogy a műtéteket teljes mértékben robotok végzik majd, a válaszadók közel fele pedig kíváncsian várja, hogyan fogják megváltoztatni közlekedési szokásainkat az önvezető vagy éppen repülő autók a jövőben – derült ki a National Geographic országos reprezentatív felméréséből.

A felmérés rávilágított, hogy a magyarok 60 százaléka szerint az életkörülmények rosszabbá válnak a jövőben, és az éghajlatváltozás miatt egyre több környezeti problémával kell majd szembenézni. A gazdagok és a szegények közötti szakadék tovább növekedésétől 43 százalék tart. Ennek ellenére minden ötödik válaszadó szerint a technológiai fejlődésnek köszönhetően kényelmesebben és egészségesebben élünk majd.

Repülő autók és önvezető járművek

A magyarok több mint kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy később más bolygókat is meghódítsunk. Az önvezető járművek, repülő autók és a hiperszonikus utazás iránti kíváncsiság a válaszadók felében mutatkozik meg. Több mint egyharmaduk részt venne űrutazáson is, ha az biztonságos lenne, és egészségügyi állapotuk megengedné.

A mesterséges intelligencia és a robotika elterjedését illetően a magyarok véleménye megoszlik: 55 százalékuk érdeklődéssel, 45 százalékuk szkeptikusan figyeli a fejlődést. A válaszadók leginkább arra kíváncsiak, hogy felelősségteljesen alkalmazható-e a technológia, míg a kétkedők attól tartanak, hogy az emberek elől vesznek majd el munkahelyeket és veszélyeztetik az emberi kapcsolatokat.

Minden jóra fordulhat?

A lakosság egyetért abban, hogy a jövő technológiájára szükség van, főleg az egészségügyben és az energiagazdálkodásban. Kétharmaduk szerint az egészségügyi ellátás és gyógyulás gyorsabbá, egyszerűbbé és kényelmesebbé válhat. Minden ötödik válaszadó tart attól, hogy az orvoslás túlzottan technológiaivá válik és sérülnek az emberi kapcsolódások. 18 százalékuk reméli, hogy a jövő orvostudományával gyógyíthatóvá válnak a ma még halálos betegségek, és több mint fele egyetért abban is, hogy a fenntartható energiaforrások technológiai fejlődésével gazdaságosabb, környezetbarátabb módon élhetünk.

A technológiai erőforrások és korlátok jelentős hatással vannak világunk fejlődésére, de az emberi leleményesség és innováció határtalan. A NASA-találmányok című sorozat, amely április 18-tól lesz elérhető a National Geographic csatornán, a világ legnagyobb űrügynökségének kutatóközpontjaiba kalauzolja el a nézőket.