Teljes napfogyatkozás az Egyesült Államokban

Hétfőn a Hold teljes sötétségbe borítja Észak-Amerika egy részét, és ezt a négyperces napfogyatkozást kutatók állatok viselkedésének és a napkoronának a vizsgálatára is felhasználják.

Az Egyesült Államokban helyi idő szerint teljes napfogyatkozásra kerül sor, amely során a Hold kitakarja a Napot, és négy percre sötétségbe borítja Észak-Amerika egy részét. A jelenség nemcsak a nagyközönség számára kínál látványosságot, hanem a tudósok számára is különleges kutatási lehetőséget teremt.

A BBC szerint lesznek kutatók, akik az állatkertekben töltik majd a napfogyatkozást, hogy megfigyeljék az állatok viselkedését. A korábbi napfogyatkozások, mint például a 2017-es, során a galápagosi óriásteknősök és a flamingók különös viselkedést mutattak, míg a gorillák és a bagolyfecske is érdekes reakciókat tanúsítottak.

A tudományos megfigyelések nem korlátozódnak csupán az állatokra. Texasi csillagászok a napkoronát, míg az Aberystwyth Egyetem kutatói és a NASA a napszelet fogják vizsgálni. Huw Morgan, az egyetem fizikusa kiemelte, hogy jelentős erőforrásokat mozgósítottak a rövid időtartamú esemény kihasználására.

A napfogyatkozás rádiózásra gyakorolt hatását is vizsgálják majd, és a NASA egy sugárhajtású repülőt is felküld a jelenség megörökítésére. A repülőgép 15 kilométeres magasságból készít felvételeket, így a felhők nem zavarják a kamerát, és a magas sebességnek köszönhetően hosszabb ideig, 6,5 percig követheti a napfogyatkozást.