Az új Chrome verzió jelentős teljesítménynövekedést ígér Snapdragon processzorokon

A Google kiadta a Chrome böngészőnek egy új változatát, amely kifejezetten a Qualcomm Snapdragon processzorokkal szerelt windowsos laptopokra lett optimalizálva, és ígéretes teljesítménynövekedést kínál.

A Google által fejlesztett új Chrome-variáns jelentős teljesítménynövekedést hozhat a Qualcomm Snapdragon processzorokkal szerelt windowsos laptopok számára. A böngésző különösen azok számára lehet előnyös, akik a Snapdragon X Elite processzorral felszerelt eszközöket választják. A Chrome új verziója már elérhető letöltésre, a felhasználóknak a Windows 11 ARM verzióját kell keresniük a letöltéshez.

A Google a fejlesztést az elmúlt hónapokban a Chrome Canary fejlesztői változatában tesztelte, és az eredmények alapján a vállalat elégedett lehet, mivel az új böngésző a korábbi változatokhoz képest „drámai” teljesítménynövekedést mutat.

A Qualcomm és a Google mérnökei már 16 éve dolgoznak együtt az optimalizáláson, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy a Qualcomm chipjei régóta jelen vannak az androidos mobilokban. A vállalat szerint ez az együttműködés hozzájárult ahhoz, hogy a Chrome új verzióját viszonylag könnyen összehozzák.

A Snapdragon X Elite processzorral szerelt PC-k várhatóan az év második felében kerülnek a boltok polcaira. A chip 12 Oryon maggal rendelkezik, és a Qualcomm állítása szerint kétszer nagyobb teljesítményre képes, mint az Intel 13. generációs Core i7-1360P és i7-1355U processzorai, miközben 68 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. A 4 nm-es technológiával készülő chip órajele 3,8 GHz-ről indul, és akár 4,3 GHz-et is elérhet.

A Qualcomm továbbá azt is állítja, hogy a windowsos játékok szinte teljes sebességgel fognak futni az új processzorral szerelt gépeken, anélkül, hogy módosítani kellene a játékok kódját.