SpaceX sikeres Super Heavy Booster tesztje

Újabb mérföldkőhöz érkezett a SpaceX a gigantikus űrtervei megvalósításában, miután sikeresen tesztelték a Super Heavy Boostert a texasi űrbázison.

Elon Musk űrvállalkozása, a SpaceX helyi idő szerint péntek este végrehajtott egy sikeres tesztet a texasi űrbázisán. A 70 méteres hordozórakéta, a Super Heavy Booster összes, 33 darab Raptor hajtóművét begyújtották, ami lenyűgöző látványt nyújtott, még akkor is, ha a teljes űrhajó, amely a 50 méteres Starship felső fokozatot is magában foglalja, nem volt összeszerelve. A teljes rakétarendszer összeszerelve 122 méter magas lesz.

A Space.com szakportál beszámolója szerint a világ legerősebb rakétájának tartott jármű statikus hajtóműtesztje során a hordozórakéta nem emelkedett fel, csupán rövid ideig működtek a hajtóművek az indítóálláshoz rögzítve.

A sikeres teszt után most már a Starship következő, negyedik tesztrepülése várható májusra. A korábbi tesztrepülések eredményei alapján van ok az optimizmusra: az első teszt során a két rakétafokozat nem tudott szétválni a levegőben, és a repülés mindössze 4 percig tartott, de a második próbálkozásnál már sikerült ez a művelet. A legutóbbi, márciusi teszt során a Starship már közel 50 percig volt a levegőben.

Elon Musk tervei szerint az űrhajót a Mars meghódítására tervezi, de a NASA is használni fogja a Holdra szálláshoz az Artemis program keretében. A SpaceX-szel kötött partnerség értelmében 2026 szeptemberében már űrhajósokat szállíthatnak a Hold déli sarkára.