Vészhelyzet Habarovszkban: Radioaktív sugárzás észlelése

Oroszországban vészhelyzetet hirdettek Habarovszk városában, miután rejtélyes radioaktív sugárzást észleltek. A helyi hatóságok korlátozásokat vezettek be, és a világ számos részén aggodalmat váltott ki az eset.

Habarovszkban, az Amur folyó partján fekvő orosz nagyvárosban, a lakott területektől mintegy 2,5 kilométerre egy villanyoszlop közelében észlelték a megnövekedett sugárzási szintet. A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a sugárzás forrását megtalálták és eltávolították, majd egy radioaktívhulladék-tárolóba szállították.

A helyi fogyasztóvédelmi felügyelet információi alapján a TASZSZ arról számolt be, hogy a sugárzásnak senki sem volt kitéve, és nem történt személyi sérülés. A városból közösségi médiában megjelent videókban egy nukleáris védőmaszkot viselő férfi látható, aki egy sugárzásmérővel méréseket végez, amelyek állítólag egészségkárosító szintet mutattak.

A hatóságok bejelentették, hogy a következő két napban folytatódik a sugárzás szintjének ellenőrzése és a forrás kivizsgálása. Addig is fenntartják a rendkívüli állapotot a városban.