A sebességváltó-olaj cseréjének fontossága

A motorolaj rendszeres cseréje mellett nem szabad megfeledkezni a sebességváltó-olaj karbantartásáról sem, hiszen annak elöregedése komoly károkat okozhat a sebváltóban.

A sebességváltó-olaj gyakran az autó teljes élettartama alatt a rendszerben marad, és sok esetben egyszer sem cserélik le, pedig a gyártók csak néhány esetben írják elő a cserét. Az olaj azonban idővel szennyeződik, és nem biztosít megfelelő kenést, ami hosszú távon károsíthatja a sebességváltót, és a javítás költségei magasak lehetnek.

A váltóolaj cseréje azért is fontos, mert a gyártó által előírt időközönként történő cserével az alkatrész sokkal tovább bírja a strapát, és jelentős költségektől kímélhetjük meg magunkat. A sebességváltó-olaj általában 150-180 ezer kilométer megtett távra vagy nyolc-tíz évig lehet megfelelő, de ezután érdemes cserélni.

A sebességváltó olajat a motorolajcserével ellentétben csak néhány alkalommal kell cserélni az autó élettartama alatt. Ha a gyártó nem ad meg konkrét intervallumot, az első cserét körülbelül 80 000-100 000 kilométer után vagy hat-nyolc év után érdemes elvégezni. A cserének szükségessége azonban függ az adott modelltől és a vezetési stílustól is.

A sebességváltóolaj cseréjekor megkülönböztetünk az egyszerű olajcsere és a sebességváltó átmosása között. A kézi sebességváltók esetében az olajat a leeresztő csövön keresztül leengedik, majd új olajjal töltik fel a rendszert. Az automata sebességváltók esetében azonban az átöblítés a jellemző, ahol a régi olajat nyomás alatt kiszivattyúzzák, majd a sebességváltót járó motor mellett öblítik át friss olajjal és tisztító adalékanyagokkal.

A sebességváltó olajcseréje nem laikusoknak való feladat, ezért érdemes szakemberre bízni. A szervizekben a régi olajat megfelelően tárolják, és a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően csapolják le, illetve raktározzák, ezzel is levesznek egy terhet az autótulajdonosok válláról.