Max Verstappen toronymagasan nyerte a Japán Nagydíj időmérőjét

Max Verstappen, a Red Bull háromszoros világbajnoka, szombat reggel magabiztosan nyerte meg a Forma-1-es Japán Nagydíj időmérő edzését, ezzel megszerezve pályafutása 36. rajtelsőségét. Az idei szezonban ez már a negyedik alkalom, hogy ő állhat az élről a versenyen, ráadásul az előző szezon utolsó versenyét is beleszámítva egymás után ötödször rajtolhat az első helyről, ilyen sorozata korábban egyszer, a tavalyi monacói és brit futam közötti időszakban volt.

Az időmérő edzés meglepetéssel indult, amikor az Aston Martin versenyzői, Lance Stroll és Pierre Gasly jó időket futottak, de végül Stroll a 16. helyen, Gasly pedig mögötte zárt, így mindketten kiestek. Esteban Ocon, Gasly csapattársa, Melbourne-höz hasonlóan bejutott a Q2-be. Csou Kuan-jü az utolsó helyen maradt, Logan Sargeant, aki az első edzésen összetörte az autóját, de a második gyakorlást kihagyva szombatra már visszatért, csak a 19. helyre volt elég a teljesítménye, míg Kevin Magnussen szintén nem jutott tovább.

A második szakaszban Valtteri Bottas és Nico Hülkenberg is meglepetést okozott nagy időkkel, de végül Cunoda Juki került be az első tízbe, mindössze 55 ezreddel előzve meg a hazai közönség előtt szereplő versenyzőt. Daniel Ricciardo csalódottsága érezhető volt, mivel a csapat javulást várt tőle, de az utóbbi években nem a versenytempójának köszönhetően vált ismertté, hiszen a 2022-es szabálymódosítások óta egy futamon sem zárt az ötödik helynél előrébb, és Cunoda Juki is épp ripityára veri a házi versenyben.

A Q3-ban Lando Norris kezdett erősen, beékelődve a két Red Bull közé, Sergio Pérez elé, de Verstappen mögé. Cunoda nem tudott lépést tartani a többi kilenccel, míg Pérez visszaelőzte Norris-t. A harmadik szakasz már nem tartogatott további izgalmakat, de Fernando Alonso ötödik helyezése így is figyelemre méltó volt.

Verstappen végül 66 ezreddel megelőzte csapattársát, Pérezt, aki így a második helyről startolhat majd Szuzukában, míg a harmadik rajtkockából Norris, a McLaren brit versenyzője vághat neki a futamnak. A McLaren másik pilótája, a 23. születésnapját éppen szombaton ünneplő Oscar Piastri hatodik lett az időmérőn.

A szombati program a harmadik szabadedzéssel vette kezdetét, amelyen Verstappen bizonyult a legjobbnak (1:29.563 perc), Pérez követte (1:29.832 p), míg a harmadik és a negyedik helyen a Mercedes brit pilótapárosa, George Russell (1:29.918 p) és Lewis Hamilton (1:30.037 p) végzett. A Red Bull így jó alapozott az időmérőre.

Az 53 körös Japán Nagydíj vasárnap – magyar idő szerint – 7 órakor rajtol. Daniel Ricciardo számára a Japán Nagydíj különösen fontos lehet, hiszen az RB vezetősége ultimátumot adott neki: ha nem javul a Japán és a Kínai Nagydíjon, akkor repül. Az ausztrál versenyzőnek tehát most kell legyőznie saját magát, különben hiába ácsingózik Sergio Pérez ülésére, valószínűleg nem látjuk már Forma-1-es versenyen.