A Kivi Kids TV – Egy gyerekeknek szánt okostévé tesztje

Kipróbáltuk a Kivi cég által gyerekeknek tervezett, összelegózható androidos televízióját, hogy megtudjuk, miben különbözik a hagyományos készülékektől.

A televíziózás fogalma jelentősen megváltozott az elmúlt években, a hagyományos adások helyett a streaming szolgáltatások és az online tartalmak kerültek előtérbe. Ez a tendencia a gyerekeknél is észlelhető, akik egyre inkább a YouTube-ra, a Netflix gyerektartalmaira és a különböző játékalkalmazásokra váltanak.

A Kivi, egy 8 évvel ezelőtt Ukrajnában alapított tévémárka, melyet Kínában gyártanak, piacra dobott egy új készüléket, amelyet kifejezetten a modern kor gyermekei számára fejlesztettek ki. A Kivi Kids TV különlegessége, hogy a készülék élénk színű káváján található dupla sor bütykök, amelyekre Lego figurák és elemek helyezhetők, így a gyerekek testre szabhatják a tévé megjelenését. Bár a termék nem rendelkezik hivatalos Lego licenccel, a Legók stabilan tartják magukat a tévén.

A készülék előnyei közé tartozik a temperált védőüveg, amely erősebb és ellenállóbb a karcokkal szemben, valamint könnyen tisztítható, ami hasznos lehet egy gyerekszobában.

A Kivi Kids TV további jellemzői között szerepel egy 50 centiméter széles, szabályozható fényerejű indirekt éjszakai fény, egy 32 colos, alacsony kékfény-kibocsátású panel, amely Full HD felbontású, de nem HDR kompatibilis és csak 60 Hz-es frissítési sebességre képes. A készülék hátlapján található három HDMI 1.4a port, két USB 2.0 és egy Ethernet aljzat, valamint egy optikai kimenet és egy CI kártyaslot.

Az Android TV 11 operációs rendszerrel ellátott tévé a négymagos processzoron nem a leggyorsabb, de a felhasználói felület magyar nyelvű és könnyen kezelhető. A nagyobb streamingplatformok, mint a Netflix, az Amazon Prime Video és a YouTube, dedikált gombokkal rendelkeznek a távirányítón. A készülék 8 GB memóriájából alapból körülbelül 2 GB szabad, és szülői felügyeleti lehetőségek is rendelkezésre állnak.

A Kivi Kids TV nem kínál forradalmi újításokat, hanem egy gyerekek számára optimalizált hardverrel rendelkező, Android szoftveres televízió. A 130 ezer forintos ár azonban kissé magasnak tűnhet, mivel hasonló méretű és felbontású normál tévék általában 50 ezer forinttal olcsóbbak.