Az agy szerepe az öregedés lassításában

A kutatások szerint az agy képes befolyásolni az öregedési folyamatot, különösen a hipotalamusz és a prefrontális kéreg által. A mentális zavarokkal küzdő személyeknél gyorsabb az öregedés, de bizonyos agyi folyamatok és gyakorlatok, mint a meditáció, lassíthatják ezt a folyamatot.

Azoknál az embereknél, akik mentális zavarokkal, mint például szorongás, depresszió vagy skizofrénia küzdenek, felgyorsulhat az öregedési folyamat. A hipotalamusz, amely az alapvető szükségletek és viselkedések, így az anyagcsere, az éhség, az alvás vagy a félelem szabályozásáért felelős, fontos szerepet játszik az öregedés befolyásolásában.

Egy tanulmány során az egerek hipotalamuszában található őssejtek egy csoportját vizsgálták az öregedési folyamat során. Az eredmények szerint ezek az őssejtek körülbelül 11 hónapos korban kezdenek csökkenni, és 22 hónapos korra teljesen kimerülnek. Az őssejtek pusztulása összefügg az öregedési állapotokkal, mint például a tanulási képesség, a memória, a szociális interakciók és a sportteljesítmény hanyatlása. Amikor az őssejtek jelentős részét eltávolították az egereknél, az állatok korai öregedési jeleket mutattak és hamarabb elpusztultak, míg azok az állatok, amelyek fiatalabb egyedek őssejtjeit kapták, javultak kognitív képességeikben és hosszabb ideig éltek.

A gyulladás szerepe az öregedésben is jelentős. Az idős betegek vérében és szöveteiben lévő gyulladáskeltő markerek emelkedett szintje jelzi a gyulladásos állapotot. Az immunrendszer és az agy közötti kapcsolat, különösen a vagus ideg és a paraszimpatikus idegrendszer (PNS) szabályozása révén, kulcsfontosságú a gyulladás és a stresszre adott válaszok szabályozásában. A vagus ideg stimulálása csökkentheti a gyulladást és javíthatja az immunrendszer működését, ami kedvezően hathat az öregedéssel összefüggő betegségekre.

A prefrontális kéreg, amely a gondolatokat, érzelmeket és a stresszre adott válaszokat szabályozza, képes befolyásolni a PNS-t, és ezen keresztül a vagus ideg gyulladáscsökkentő hatását is erősítheti. A meditáció, az éber figyelem és a mélylégzési technikák fokozhatják ezt a hatást. A neokortex, amely a megismerésért és a memóriaért felelős, szintén hatással van az immunrendszerre és a gyulladásokra, ami azt jelenti, hogy érzelmeink, gondolataink és hiedelmeink közvetve befolyásolhatják az immunválaszunkat és az öregedési folyamatot. Azok az egyének, akik pozitív gondolkodásmódot tartanak fenn, hosszabb ideig maradhatnak egészségesek és lassabban öregedhetnek.