A modern kütyük hasznossága és veszélyei

A modern technológiai eszközök, mint például a fülhallgatók, az otthoni vezeték nélküli hálózatok és a helyzetmegosztó funkciók, megkönnyítik életünket, de ugyanakkor könnyen vissza is élhetnek velük. Ezek a készülékek és funkciók jó szándékkal készültek, és hálásak vagyunk értük, amikor szükségünk van rájuk, azonban ugyanolyan egyszerűen használhatók visszaélésre is, akár a tudtunkon kívül.

A The New York Times podcastjának egyik adásában Sabrina Tavernise és Kashmir Hill újságírók egy olyan esetet tártak fel, ahol egy bántalmazó kapcsolatból szabadulni kívánó nőt az autója miatt talált meg a férje. A férfi az autóhoz tartozó hivatalos alkalmazást használva követte nyomon a feleségét, aki nem is tudott az autó ilyen funkciójáról.

Az Apple által 2021-ben piacra dobott AirTag nyomkövetője és más hasonló eszközök, mint például a Samsung SmartTag, kicsik és könnyen elrejthetők, így nem csak tárgyak, hanem emberek nyomon követésére is használhatók. Ezek az eszközök Bluetooth Low Energy (BLE) technológiát használva közvetítik a pozíciójukat, amit más eszközök érzékelnek, és az adatok a felhőbe kerülnek.

Az AirTag használata azonban mára már nehezebbé vált emberek követésére úgy, hogy az érintett ne szerezzen róla tudomást. Egy személyes tapasztalat alapján, ha egy AirTag közelében vagyunk, akkor az androidos telefonunk értesítést küldhet arról, hogy egy nem általunk regisztrált nyomkövető van a közelünkben.

Az androidos figyelmeztetés Android 6.0 vagy annál frissebb operációs rendszer esetén, az almás telefonoknál pedig iOS 14.5 vagy annál frissebb szoftver esetén érhető el. Az Apple készített egy Tracker Detect nevű szoftvert Androidra, amivel az almás eszközök nyomkövetőit kereshetjük, és az Android 6.0-s vagy annál frissebb rendszerekben az Ismeretlen követőeszközök keresése funkció is elérhető.

Nem csak a nyomkövetők jelentenek veszélyt, hanem más eszközök, mint például a fülhallgatók vagy a telefonok is használhatók követésre. Egy AirPod fülhallgató vagy egy telefon helyzete meghatározható addig, amíg az eszköz le nem merül. Az Apple esetében, ha iOS 15 vagy annál újabb operációs rendszer van a mobilon, a nyomon követéshez még csak bekapcsolva sem kell lennie az eszköznek.

A Google Térkép alkalmazás segítségével is könnyen megosztható a helyadatunk, és ha valaki hozzáfér a telefonunkhoz, beállíthatja a helymegosztást anélkül, hogy értesítést kapnánk. A helymegosztás ellenőrzéséhez és a nyomkövetőkre vonatkozó értesítések bekapcsolásához a telefon biztonsági beállításait kell ellenőrizni.

A védekezés egyik módja, hogy a telefonunkat ne hagyjuk őrizetlenül, és biometrikus azonosítást használjunk a feloldáshoz. A Google-fiókunkhoz tartozó jelszót soha ne osszuk meg senkivel, és ahol lehet, állítsuk be a kétfaktoros hitelesítést.

A modern eszközök hasznosak és kényelmesek, de fontos, hogy tisztában legyünk a képességeikkel, ne legyenek könnyen hozzáférhetők, és védjük az érzékeny információinkat.