A hullámkarton-iparág növekedése

Az e-kereskedelem növekedése, a környezetvédelmi szabályozások és a fenntartható anyagok iránti igény erősödése hozzájárul a hullámkarton-iparág fejlődéséhez. Az elemzők szerint a hullámkarton csomagolóanyagok piaca 2032-ig évi 2,1 százalékos növekedést mutathat.

A hullámkarton csomagolóanyagok legnagyobb felhasználói az élelmiszer- és italipar, de az elektronikai cikkek, üvegáruk, vegyi áruk, háztartási felszerelések és kozmetikai cikkek forgalmazói is jelentős mennyiségben használják ezeket a csomagolóanyagokat. Az IMARC Group jelentése szerint a hullámkarton-dobozok globális piacának mérete 2023-ban elérte a 203,7 milliárd amerikai dollárt, és várhatóan 2032-re eléri a 247,9 milliárd amerikai dollárt.

Az e-kereskedelem terjedésével párhuzamosan nő a hullámkarton csomagolóanyagok iránti kereslet, mivel ezek biztosítják a termékek biztonságos és hatékony kiszállítását. A hullámkarton emellett kiváló felületet nyújt a branding számára, amit az e-kereskedelem, az élelmiszer- és italgyártás, valamint a kozmetikai ipar is felismert.

A környezettudatos szemlélet és a szabályozási nyomás, valamint a vásárlók és kereskedők organikus igénye egyre nagyobb szerepet játszik a csomagolóanyagok megválasztásában. Az újrahasznosított hullámkarton túlsúlyba került a gyártási folyamatokban, és a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően megfelel a különböző termékek csomagolásához szükséges szilárdsági, tartóssági és megbízhatósági követelményeknek.

Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy az újrahasznosított hullámkarton a fenntarthatósági szempontoknak is megfelel, legyen szó kormányzati szabályozásokról, szabványokról vagy a fenntarthatósági célokról.

A nyersanyagárak, különösen a papír árának ingadozása, valamint a globális ellátási láncban bekövetkező zavarok, mint például természeti katasztrófák, kereskedelmi viták és szállítási problémák befolyásolják a nyersanyagok és késztermékek időben történő szállítását, és ezáltal a hullámkarton iparág jövedelmezőségét is.