A YouTube vezérigazgatója kritizálja az OpenAI-t

A YouTube vezérigazgatója, Neal Mohan nyilvánosan bírálta az OpenAI-t, amiért a cég a YouTube videóit használhatta fel a Sora nevű videókészítő mesterséges intelligenciájának betanításához.

A The Wall Street Journal újságírója által készített interjúban Mira Murati, az OpenAI technológiai igazgatója nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy milyen forrásokat használtak a Sora betanításához. Neal Mohan a Bloombergnek adott interjújában kijelentette, hogy a YouTube nem engedélyezi tartalmának letöltését vagy átiratának készítését, és a BGR értelmezése szerint ezzel utalt arra, hogy az OpenAI tevékenységét elfogadhatatlannak tartják.

Mohan megjegyzései különösen érdekesek annak fényében, hogy a YouTube saját mesterséges intelligenciáját az interneten elérhető tartalmakkal tanítja, miközben más cégeknek megtiltja ezt, ha a YouTube-ra feltöltött tartalmakról van szó. A BGR szerint mindkét cég hasonló módszereket alkalmaz, engedély nélkül használva fel mások által létrehozott tartalmakat a saját mesterséges intelligenciájuk tökéletesítésére.

A kérdés most az, hogy a Google lépéseket tesz-e annak érdekében, hogy megakadályozza a YouTube-videók ilyen jellegű felhasználását. Ha igen, akkor ez eszközt adhat azok kezébe, akik a Google-tól szeretnék megvédeni magukat, ha nem, akkor a cég hallgatólagosan hozzájárul ahhoz, hogy a tartalmakat bárki felhasználhassa, ami a tartalomkészítők számára negatív üzenetet közvetíthet.