A NASA új kihívása: saját időzóna kialakítása a Holdon

A NASA-nak új feladatot szabott a Fehér Ház: két éven belül létre kell hozniuk egy saját időzónát a Hold számára, hogy az ott tartózkodó űrhajósok ne kerüljenek aszinkronba a Földdel.

A Holdon végzendő kutatások és küldetések során elengedhetetlen lesz egy önálló időzóna kialakítása, mivel a Holdnak nincs saját időmérése, és a földi időzónákhoz való igazodás komplikációkat okozhat. A probléma megoldása érdekében a Reuters információi szerint az amerikai űrhivatal már dolgozik a koordinált holdidő (Coordinated Lunar Time, LTC) megalkotásán, amelynek kialakítása a relativitáselmélet miatt nem lesz egyszerű feladat.

Az einsteini relativitáselmélet szerint a Holdon eltérően telik az idő a Földhöz képest, és bár a különbség csekély, hosszú távon jelentős eltérések keletkezhetnek. A Fehér Ház ezért utasította a NASA-t, hogy mielőbb dolgozzanak ki egy tervet a probléma megoldására, amivel az Egyesült Államok megtarthatja vezető szerepét az űrversenyben.

A Holdon az idő eltérése miatt 24 óra alatt 56 milliszekundummal gyorsabban telik az idő, mint a Földön, ami kommunikációs és navigációs problémákat okozhat. A Fehér Ház által megszabott 2026-os határidő az LTC kidolgozására nem véletlen, hiszen az Artemis-program keretében ebben az évben tervezik az amerikai űrhajósok visszatérését a Hold felszínére. Az LTC bevezetésével az űrhajósok pontos időmérést kapnának, és az amerikai meghatározás lehetne a standard a Holdon.