Új gomb a windowsos billentyűzeteken: a Copilot érkezése

A Microsoft új fejezetet nyitna a számítógépek világában, és a tervek szerint hamarosan mindenki számára elérhetővé teszik a Copilotot, egy MI-alapú asszisztens szolgáltatást, amelyhez dedikált gombot is terveznek a jövő laptopjain.

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (MI) hatalmas teret hódított, és a Microsoft most egy új kategóriát, az AI PC-t, vagyis MI PC-t kíván létrehozni. A vállalat már el is kezdte az első lépéseket ebben az irányban. A Microsoft saját MI fejlesztése, a Copilot, amelyet eredetileg a Bing keresőbe integráltak, 2023-ban bekerült a Windows 11-be is, és a vállalat számos lépést tervez annak érdekében, hogy a rendszer megfeleljen az MI korának.

A Copilot jelenleg a Windows 11 fejlesztői előzetes kiadásaiban érhető el, és a tervek szerint a Windows 10-be is megérkezik, bár ott egy korlátozottabb változatban lesz használható. A Microsoft AI PC projektje tartja életben a reményeket, hogy egy új számítógép kategória jöhet létre.

Új gomb a billentyűzeteken

A Microsoft nem csak szoftveres, hanem hardveres újításokat is tervez, és már együttműködik chipgyártókkal, mint az Intel, az AMD és a Qualcomm, hogy meghatározzák az AI PC-k követelményeit. Egy kiszivárgott jelentés alapján az AI PC-knek rendelkezniük kell a legmodernebb processzorral, NPU-val (Neural Processing Unit), a Copilothoz való hozzáféréssel, és egy fizikai Copilot-gombbal a billentyűzeten.

A Microsoft nem fogja AI PC-ként reklámozni azokat a számítógépeket, amelyek nem rendelkeznek ezekkel a jellemzőkkel. A Copilot gomb várhatóan a billentyűzetek jobb oldali Windows-gomb helyére kerül majd.

A Copilot képességei

A Copilot hasonlít a Bing chatbotjához, és szinte bármilyen feladatban segíthet, például összefoglalhatja az alkalmazásokban megtekintett tartalmakat, átírhatja vagy megmagyarázhatja azokat. Képes különböző feladatok elvégzésére is, mint például a fókuszmódok kezelése, képernyőkép készítése, hang- és fényerő állítása, vagy akár bonyolultabb feladatok, mint egy fájl vagy beállítási opció megkeresése.

A fejlesztők a Binghez vagy a ChatGPT-hez írt bővítményeket is kiterjeszthetik a Copilotra, így a jövőbeli fejlesztések gyorsan átkerülhetnek a Windows Copilotba. A Copilot hozzáférhetőségének pontos időpontja még ismeretlen, de jó eséllyel a Microsoft 2024 második felére befejezi a tesztelést.