Varga Csaba, az első magyar a Sisapangma csúcsán

Újabb magyar hegymászói expedíció veszi célba a Himaláját, ezúttal a Sisapangma csúcsát, amelyet még egyetlen magyar sem hódított meg. Varga Csaba már a kiindulóponton áll, hogy megkezdje a kihívást.

A vg.hu az M1 riportja alapján számolt be arról, hogy Varga Csaba holnap kezdi meg az expedíciót, amelynek első szakasza a több hetes akklimatizáció lesz, így a csúcsmászás nyár elejére várható. A Sisapangma a 14 olyan hegycsúcs egyike, melynek magassága meghaladja a 8000 métert. Varga Csaba a nagyváradi hegymászó, aki tavaly nyáron már sikeresen meghódította a Nanga Parbat 8126 méteres csúcsát, most oxigén és serpák segítsége nélkül készül fel a Sisapangma meghódítására.

A magyar hegymászás nemrégiben került ismét a figyelem középpontjába Suhajda Szilárd tragikus Everest-mászása kapcsán. Suhajda az eredeti tervek szerint május 24-én érte volna el a 8848 méteres csúcsot, azonban az utolsó jelentést aznap este nepáli idő szerint fél nyolc körül kapták, amikor a Hillary-lépcsőnél, 8795 méter magasan tartózkodott. Sajnos a következő napon indult mentőcsapat már nem tudta megmenteni, és bebizonyosodott, hogy Suhajda Szilárd nem élte túl a csúcstámadást.