Újgenerációs wifik forradalmasíthatják a jövőt

A Floridai Egyetem tudósai által kifejlesztett újgenerációs chip hatalmas előrelépést jelenthet a wifi-hálózatok fejlődésében, mivel háromdimenziós eljárással készül, és így több frekvenciát képes kezelni, ami az első igazi okosvárosok megalkotásában is kulcsfontosságú lehet.

A nyilvános wifi-hálózatok gyakran lassúak vagy éppen működésképtelenek, ami nem a router hibája, hanem a vezeték nélküli kommunikáció korlátainak köszönhető. A jelenlegi technológia kétdimenziós processzorokra épül, amelyek csak korlátozott frekvenciatartományt tudnak kezelni, de a háromdimenziós chipek gyártása lehetővé tenné, hogy a hardverek egyszerre több frekvenciát is kezeljenek. A Floridai Egyetem tudósai éppen ezen a területen értek el jelentős előrelépést.

Roozbeh Tabrizian, a Floridai Egyetem docense szerint a jelenlegi síkbeli processzorok már nem praktikusak, mivel nagyon korlátozott frekvenciatartományra korlátoznak minket, hasonlóan egy város infrastruktúrájához, amely csak bizonyos szintű forgalmat képes kezelni. A Nature Electronics folyóiratban megjelent kutatásuk egy olyan új megközelítést ír le, ami a félvezető technológiát kihasználva egyetlen chipben több, különböző frekvenciákra hangolt processzort helyez el, növelve ezzel a teljesítményt és csökkentve a chipek helyigényét.

Az új technológia nem csak a hétköznapi felhasználók számára jelenthet előnyt, hanem elsősorban az okosvárosok fejlesztésében játszhat fontos szerepet. Az okosvárosok olyan koncepcióra épülnek, ahol minden – a közlekedéstől kezdve a lakosok készülékein át az üzletekig – egy hálózatra van csatlakoztatva. A Neom projekt, amely Egyiptommal és Jordániával határos, hasonló koncepciót követ, és a tervek szerint egy 170 kilométer hosszú, 200 méter széles és két, egyenként 500 méter magas üvegfalból álló okosvárost hoz létre, amely Magyarország teljes lakosságát képes lenne befogadni.

A projektről sokan azt hitték, csak egy vicc, de a munkálatok előrehaladtával egyre világosabbá válik, hogy valósággá válik. A háromdimenziós wifik fejlesztése tehát nem csak elméleti jelentőséggel bír, hanem gyakorlati alkalmazásuk is egyre közelebb kerül a megvalósuláshoz.