Amerikai-európai közös igény: kínai chip, mutasd magad!

Az Egyesült Államok és az Európai Unió elkötelezte magát amellett, hogy három évvel meghosszabbítja együttműködését a félvezető-ágazat zavarainak azonosítása terén, különös tekintettel a Kínából származó, hagyományos chipekre.

Az autókban, háztartási készülékekben és orvostechnikai eszközökben található régi chipek mintegy 60 százalékát Kína állítja elő, és ez várhatóan az elkövetkező években is így lesz. A Kereskedelmi és Technológiai Tanács kétnapos ülését a találkozó eredményeiről szóló 12 oldalas közös nyilatkozattal zárta a két fél pénteken.

A nyilatkozat szerint a két partner megosztja egymással a Kínában uralkodó „nem piaci politikákkal és gyakorlatokkal” kapcsolatos információkat, és konzultál a globális ellátási lánc torzulásainak kezelésére tervezett intézkedésekről. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság alelnöke, aki az EU technológiai politikáját felügyeli, megerősítette, hogy az EU és az Egyesült Államok megteszi a következő lépéseket a régi félvezetőkkel kapcsolatban.

Kínai piactorzítás a négyzeten

Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter egy sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kínai kormányzat masszívan támogatja az iparágat, ami hatalmas piactorzuláshoz vezethet, ezért összpontosítanak erre a területre. A Kereskedelmi Minisztérium már elindított egy felmérést a piactorzulás felmérésére, az EU pedig hamarosan egy hasonló felmérést fog végezni, majd a két fél meg fogja osztani egymással az eredményeket.

A két partner azt is vállalta, hogy egyesíti erőit a chipekben található polifluoralkil anyagok (PFAS) alternatíváinak keresésére irányuló kutatásban. Ezek az „örökkévaló vegyi anyagok” nem bomlanak le könnyen, és a tanulmányok szerint károsíthatják az emberi egészséget.