Hatalmas bukások sorozata a Baszk körversenyen, több sztárversenyző is kórházban

A Baszk kerékpáros körverseny negyedik és ötödik szakaszán is történtek hatalmas tömegbukások, amelyek következtében több profi kerékpáros, köztük a legnagyobb sztárok is súlyos sérüléseket szenvedtek.

A negyedik szakasz balesetében a mezőny egyik kanyarban, nagyjából 36 kilométerrel a cél előtt bukott meg, ahol az összetettben élen álló Primoz Roglic, a második helyen álló Remco Evenepoel és a negyedik helyen álló Jonas Vingegaard is az út menti árokban, illetve a fák között végezték. Valter Attila csapattársa, Vingegaard olyan súlyosan megsérült, hogy több bordája és a bal kulcscsontja is eltört, emiatt a vitóriai kórházban kezelik. A dán versenyző tüdeje is zúzódott, és légmell is kialakult, jelenleg stabil állapotban van, de kérdéses, hogy részt vehet-e az idei Tour de France-on.

A balesetben részt vevő ausztrál Jay Vine három csigolyája tört el, míg a belga Steff Cras két bordája és csigolyái sérültek, tüdeje kilyukadt, és belső vérzéssel kezelik, így ő is kórházban marad. Az amerikai Sean Quinn szegycsonttörést és agyrázkódást szenvedett. A háromszoros Vuelta a Espana és a tavalyi Giro d’Italia győztes szlovén Roglic, valamint a kétszeres világbajnok belga Evenepoel egyaránt feladta a viadalt, utóbbit szintén kórházba szállították, ahol megműtik eltört kulcscsontját és jobb lapockáját. Roglic törés nélkül, de horzsolásokkal és zúzódásokkal úszta meg a balesetet.

Az ötödik szakaszon a Soudal Quick-Step versenyzői, Mikel Landa és Gil Gelders szenvedtek súlyos balesetet. A 34 éves spanyol versenyző, a 2018-as és a 2023-as viadal második helyezettje kulcscsonttörést szenvedett, őt nyakmerevítőben vitték kórházba. A 21 éves belga Gelders könnyebben megúszta, a horzsolásait a helyszínen ellátták az orvosok. A Movistar versenyzője, Gonzalo Serrano is kénytelen volt feladni a versenyt.

Az összetett versenyben a dán Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) vette át az első helyet, aki érthető okokból a díjátadón nem öltötte magára a megkülönböztető trikót. A szervezők a negyedik szakasz tömegbukása után úgy döntöttek, hogy semlegessé nyilvánítják a szakaszt, így az összetett eredményébe nem számít bele a csütörtöki etap.

A Baszk Körverseny Vitoria Gasteiz és Amorebieta Etxano között egy 175,9 kilométeres, dimbes-dombos etappal folytatódik. Az ötödik szakaszt a francia Romain Gregoire (Groupama–FDJ) nyerte, így összetettben továbbra is Skjelmose áll az élen.