A múlt alapvetően mindig valahogy bekígyózik a jelenbe: Hódítanak a régebbi videojátékok a piacon

Egy friss kutatás szerint sokkal jobban szeretünk a 6 év vagy annál régebbi videojátékokkal játszani, egy pszichológus szerint az adott jelenség megindokolható a múltba való visszatekintéssel kapcsolatos kényszerrel.

A Newzoo piackutató cég által kiadott friss jelentés alapján a PC-s és konzolos piac 2023-ban 2,6 százalékkal nőtt, azonban a teljes játékidő csökkent, mivel a játékosok egyre több időt töltenek olyan régebbi játékokkal, mint a Fortnite és a League of Legends. A jelentés szerint a PC-s és konzolos játékpiac 93,5 milliárd dolláros bevételt ért el 2023-ban, ami első ránézésre pozitív hírnek tűnhet, de a részletekbe mélyedve kiderül, hogy ez csak kevés kiadó és fejlesztő számára kedvező.

A statisztikák azt mutatják, hogy az egyes platformok 10 legjobb játéka között számos régi, bevált cím található, mint például a Grand Theft Auto V, a Counter-Strike 2, a Roblox, a Minecraft, a Rocket League, az Apex Legends, a Fall Guys, a Valorant és a Call of Duty. Az Xbox és Playstation konzolokon csupán egyetlen egyjátékos cím, a Starfield került be az első tízbe.

A jelentésből kiderül, hogy 2023-ban mindössze 66 cím adta az összes játékidő 80 százalékát, és az emberek idejük 60 százalékát olyan játékokkal töltötték, amelyek hat évesek vagy annál is régebbiek. Az új játékokra fordított játékidő 23 százalékának több mint felét a nagy évente megjelenő folytatások, mint a Madden vagy NBA játékok tették ki, míg az új, nem éves szinten kiadott címek, mint a Diablo IV vagy a Baldur's Gate III, csak a játékidő 8 százalékát töltötték ki.

Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint az emberek hajlamosak visszatérni a gyökereikhez, és a videojátékok esetében ez a "régi szép idők" előidézését jelenti. A múltbeli emlékekhez társuló pozitív érzelmek újraélésével a játékok olyanok, mint egy drog, amelyek segítségével a jelenben megélhetjük újra az akkor megélt élményeket.

A nosztalgia révén visszamegyünk a múltba, és a játékok segítségével befolyásolhatjuk a jelen hangulatát is. Makai kiemelte, hogy az emberek gyakran tudattalanul teszik ezt, és a játék nem csak a jelenben való szórakozást, hanem érzések és emlékek megidézését is szolgálja. Az új és ismeretlen játékok izgalmat adnak az embereknek, de a régebbi játékok is képesek fennmaradni, és van egy réteg, amelyik ezen pszichológiai folyamat mentén visszatér a régi játékhoz.

Makai szerint az emberek nyitottak a retró termékek iránt, legyen az film, zene, játék remake vagy divatőrület. A játékkészítők valószínűleg rá fognak jönni, hogy a régi játékokat és játékelemeket vissza lehet csempészni a jelenbe. A múlt alapvetően mindig valahogy bekígyózik a jelenbe.