A német védelmi minisztérium szerint Oroszország okozhatta a GPS-zavarokat a Baltikumban

A német védelmi minisztérium "nagy valószínűséggel" Oroszországot teszi felelőssé a balti térségben tapasztalt GPS-navigációs zavarokért, amelyek forrása a Kalinyingrádi területen lehet.

A Sky News jelentése szerint a minisztérium szóvivője az orosz Kalinyingrádi enklávét jelölte meg a probléma forrásaként. A szóvivő azonban nem közölt részleteket arról, hogy milyen módon jutottak erre a következtetésre, és az orosz nagykövetség sem reagált a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

Ez a jelenség nem tekinthető újnak, hiszen már januárban az észt haderő parancsnoka, Martin Herem vezérezredes is figyelmeztetett arra, hogy az oroszok megpróbálják zavarni a kelet-európai műholdjeleket, amelyeket nemcsak a légitársaságok, hanem a mobiltelefonok és a fegyverrendszerek is használnak.

A zavarok súlyosságát jól mutatja, hogy a múlt hónapban egy brit kormányzati forrás szerint Oroszország valószínűleg megzavarta a Grant Shapps brit védelmi miniszter által használt repülőgép műholdas jelét, amikor az Kalinyingrád közelében repült.