A műszaki vizsgán elbukó autók fő okai

A járvány hatására megnövekedett az elhanyagolt járművek száma, ami évente mintegy 6000 autó műszaki vizsgán való elbukásához vezet. A leggyakoribb problémák a korrózió, a hibás fékek és a nem megfelelő világítás.

Az elmúlt években csak találgatások voltak arra vonatkozóan, hogy hány autó bukik meg a műszaki vizsgán, de a Vezess.hu által a minisztériumtól kikért adatok szerint 2021 és 2023 között évente körülbelül 6000 autó nem felelt meg a kötelező időszakos felülvizsgálatnak. Ez az adat a 4,2 millió forgalomban lévő magyarországi autó és az évente átlagosan 1,5-2 millió elvégzett műszaki vizsga fényében nem tűnik magasnak, de fontos megjegyezni, hogy a műszaki vizsga csak egy adott pillanat állapotát rögzíti, és valójában több jármű lehet közlekedésbiztonsági szempontból kockázatos.

A 2020-as év kiemelkedik a sikertelen vizsgák számának hirtelen megugrásával, amikor is a korábbi években tapasztalt körülbelül 3000-es szám megduplázódott. Ennek oka a járványhelyzet miatti karbantartási eltolódás és a gazdasági változások lehetnek, amelyek következtében több elhasználódott autó kerülhetett forgalomba.

A Mozaik utcai vizsgaállomás botránya is befolyásolta a műszaki vizsgák rendszerét, ami növelte az ellenőrzésekkel szembeni bizalmatlanságot, és ennek eredményeként országosan csökkent a műszakin átengedett személyautók száma.

A minisztérium által megnevezett három leggyakoribb hiba, amely a műszaki vizsgán való elbukásokat okozza, a következők: az első helyen a korrózió áll, ezt követi a rossz fékek problémája, majd a nem megfelelő világítás.